HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Udruga koncesionara pozdravlja zamjenu modela koncesija modelom ugovorne ordinacije

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite pozdravila je u četvrtak najavu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim bi se ukinuo dosadašnji sustav koncesija u primarnoj zaštiti te uveo model tzv. ugovorne ordinacije za sve liječnike, ocijenivši kako bi time prestala diskriminacija liječnika zaposlenih pri domovima zdravlja, koji nisu mogli dobiti koncesije.

“Kao koncesionari dosad smo imali ugovor s HZZO-om i koncesijski ugovor sa lokalnom samoupravom, gdje smo preuzeli niz obveza uz gotovo nikakva prava. Zauzvrat su cijene naših usluge bile nekorektne i netržišne, a od svega što smo odradili 30-50 posto nam nije bilo plaćeno jer smo prekoračili limit”, ustvrdila je na konferenciji za novinare predsjednica udruge Josipa Rodić.

Za pacijente se ništa ne mijenja

Ukidanjem koncesije i uspostavom modela ugovorne ordinacije ništa se ne mijenja za pacijente, jer će oni i dalje imati besplatnu zdravstvenu uslugu, uz dostupnijeg liječnika i bolju zdravstvenu zaštitu, rekla je Rodić.

“Koncesije su nazadan model budući da sam pojam označava korištenje nacionalnog dobra u gospodarske svrhe za stjecanje dobiti, pa zdravstvena zaštita nikada nije smjela biti uvrštena u tu kategoriju. Taj model je nepravedan jer liječnici nemaju nikakve zarade i dobiti zbog prirode posla, ekonomski je neodrživ, o čemu govore sve veći gubici u zdravstvu, a medicinski također jer su pokazatelji kvalitete zdravstvene zaštitite u Hrvatskoj u usporedbi s ostalim zemljama EU-a izrazito loši”, naglasila je Rodić.

U udruzi ne razumiju zašto je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi protiv ukidanja koncesija kad su medicinske sestre zaposlene kod koncesionara zadovoljnije i imaju prosječno veće plaće nego u domovima zdravlja.

Rodić tvrdi da su koncesionari kroz sustav zakupa, koji postoji od 1995., i sustav koncesija, koji je uveden 2010. godine, državi uplatili preko 2 milijarde kuna, no nepoznato je gdje je taj novac završio.

Liječnici i pacijenti nisu osjetili da se poboljšala kvaliteta zdravstvene zaštite, štoviše došlo je do njezina osiromašenja, a trenutno nedostaje 32 posto obiteljskih liječnika.

Novcem od koncesija bogatile se županije

Povjerenica udruge za južnu Hrvatsku Marija Divić smatra kako ministar Kujundžić uređuje sustav u kojemu su domski liječnici bili diskriminirani, a koncesionari imali dvostruki namet, od čega ništa nije uloženo u kvalitetu zdravstvene zaštitite, već su se novcem od koncesija bogatile županije.

“Iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije 3,7 milijuna kuna je 2016. vraćeno u županiju, a dom zdravlja ima liste čekanja na radiološke pretrage jer nema radiologa”, kazala je Divić.

Novim se zakonom liječnike koncesionare oslobađa plaćanja koncesijske naknade dok naknada za zakup ostaje jer se prostor doma zdravlja ne smije otuđiti već zakupiti, kažu u udruzi.

Promjenu sustava koncesija podržala je i predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić, naglasivši kako promjena sustava ne utječe na pacijente i ništa se bitno ne mijenja u dobivanju zdravstvene usluge.

Komentiraj