Udruga hrvatskih sudaca tvrdi da nije ovlaštena suditi o postupcima sudaca

Udruga hrvatskih sudaca izvijestila je kako nije ovlaštena ocjenjivati je li neki sudac prekršio Kodeks sudačke etike te je tako odgovorila udruzi Gong, koja ju je javno pozvala da se očituje o slučaju suca Ivana Turudića, koji je, po vlastitom priznanju, posjećivao Klub u Slovenskoj 9.

U povodu javnog poziva Udruzi hrvatskih sudaca da se očituje o tome je li sudac Ivan Turudić počinio povredu Kodeksa sudačke etike, predsjednik te udruge Damir Kontrec je odgovorio da sudac zagrebačkoga Županijskog suda Ivan Turudić nije član Udruge hrvatskih sudaca, u kojoj je članstvo dobrovoljno.

Udruga hrvatskih sudaca nije ovlaštena ocjenjivati je li neki sudac prekršio Kodeks sudačke etike. Ako netko smatra da je ma koji sudac prekršio načela tog kodeksa, može pokrenuti postupak pred mjerodavnim sudačkim vijećem, koje je jedino ovlašteno utvrditi je li on povrijeđen, stoji u odgovoru Gongu.

Iz sudačke udruge istaknuli su kako za suce vrijede viši standardi ponašanja, da im nije dopušteno ono što je dopušteno drugim osobama te da zato dobrovoljno moraju prihvatiti ograničenja koja čuvaju njihov integritet.

Udruga Gong prijavila je Povjerenstvu za sukob interesa trojicu ministara, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednika države Zorana Milanovića zbog boravka u “klubu” uhićenog čelnika Janafa Dragana Kovačevića, a za suca Turudića zatražila je očitovanje Županijskoga suda, Državnoga sudbenog vijeća i Udruge hrvatskih sudaca o kršenju Kodeksa sudačke etike.

Pozivajući se na informacije dostupne iz medija, Gong smatra kako je sporno to što Kovačevićev “klub” nije bio registriran za ugostiteljsku djelatnost koja se ondje provodila, a dužnosnici su onamo odlazili za vrijeme lockdowna.

Gong upozorava i na moguće neprimjereno darivanje dužnosnika, što je zabranjeno zakonom.

Komentiraj