Sanjin Strukic/PIXSELL

Udruga Franak: Nedodirljivi HNB staviti pod nadzor

Nezavisni kandidati udruge Franak u četvrtak su obećali građanima da će inzistirati na izmjenama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), kako bi se uveo građanski i institucionalni nadzor u HNB.

Na konferenciji za novinare predstavili su i svoj prijedlog izmjena Zakona o HNB-u, koji bi nakon izbora poslali u saborsku proceduru, a  po kojemu bi se uvela obveza saborskog glasovanja o godišnjem izvještaju Banke.

Zakonski prijedlog izradio je Dominik Vuletić, kandidat udruge Franak  u 2. izbornoj jedinici. Istaknuo je da izmjene ne utječu na neovisnost HNB-a, te da su sasvim usklađene s protokolima EU.

“Suština je transparentniji rad te banke koja sada ne odgovara nikome”, istaknuo je Vuletić.

Goran Aleksić, kandidat udruge Franak i nositelj njihove koalicijske liste u 1. izbornoj jedinici, ponovno je upozorio da je HNB suodgovoran za štetno ugovaranje  valutne klauzule švicarskog franka u više od 100.000 kredita, da ništa nije učinjeno da se spriječi nezakonito ugovaranje promjenjivih kamatnih stopa, zbog čega su, kaže, prošle godine kazneno prijavljeni DORH-u bivši i aktualni guverner, Rohatinski i  Vujčić.

Do sad nije bilo političke volje da se uredi rad HNB-u, smatraju u udruzi Franak te obećaju građanima da oni imaju dovoljno hrabrosti da taj problem riješe.

Nezavisni kandidati Udruge Franak na izbore izlaze u Koaliciji sa Živim zidom, Promijenimo Hrvatsku i Akcijom mladih, a na konferenciji im se pridružio i  Ivan Pernar iz Živoga zida.

Među prvim zadacima koalicije, ako uđu u Sabor, bit će izmjena zakona o HNB-u i sadašnje situacije u kojoj su i guverner i HNB toliko nedodirljivi da im ne može doći ni državna revizija, pa nadgledaju sami sebe, ustvrdio je Pernar.

Komentiraj