Nacional

UDRUGA FRANAK: Ne vršite pritisak na Ustavni sud

Udruga Franak osudila je u ponedjeljak medijska nagađanja da će zakonsko rješenje o konverziji kredita u ‘švicarcima’ pasti na Ustavnom sudu, ocjenjujući to pritiskom na Ustavni sud, kojeg su, pak, pozvali da prije odluke o tome razmotri njihovu ustavnu tužbu.

“Posljednjih dana u medijima se plasiraju nagađanja o padu Zakona o potrošačkom kreditiranju na Ustavnom sudu. Udruga Franak upozorava da je to direktno miješanje u rad Ustavnog suda te da je to zakonom zabranjeno”, navodi se u priopćenju.
U Udruzi žele vjerovati “da su hrvatske institucije još uvijek hrvatske i da brinu za interes svojih građana” te oštro osuđuju ovakvo vršenje pritiska na Ustavni sud.
U nekim se medijima, naime spekulira kako će tjedan dana nakon održavanja parlamentarnih izbora Ustavni sud izmjene zakona o potrošačkom kreditiranju i zakona o kreditnim institucijama, kojima se uređuje pitanje konverzije kredita vezanih uz švicarski franak u eurske kredite, staviti izvan snage i time zaustaviti tu konverziju.
Tako je i današnji Jutarnji list objavio razgovor s jednim od koordinatora Udruge Franak, Denisom Smajom, u kojem on tvrdi da mu je ministar financija Boris Lalovac “rekao da su banke, neki iz HDZ-a i Ustavni sud dogovorili kako neće biti konverzije”.
“Ovakva nagađanja su izrazito štetna za naše članove korisnike kredita, ali i društvo u cjelini. Jedini cilj tih nagađanja je stvoriti paniku i nesigurnost među ljudima koju su se već suočili s previše nepravde u svom životu”, ističu iz Udruge Franak.
Dodaju da ne vide razlog zašto bi se ta zakonska rješenja rušila, “posebice ako uzmemo u obzir činjenicu da su ti svi ljudi nepravedno dovedeni na rub egzistencije”.
“Potrebno je hitno riješiti nepravdu koja svakim danom sve više uništava naše obitelji, a rušenjem ovog zakona će se ta nepravda nastaviti”, ističu iz Franka.
Pritom navode kako je “zaista neobično da se ovakvi navodi plasiraju upravo pred parlamentarne izbore s obzirom da je politika ovdje napravila svoje, odnosno zakon je jednoglasno usvojen te ga je sada potrebno provesti”.
Iz Udruge podsjećaju kako je izmjene i dopune Zakona o kreditnim institucijama jednoglasno usvojilo 105 saborskih zastupnika te smatraju da je “usvajanje zakona pokazalo kako su saborski zastupnici prepoznali štetnost situacije u kojoj se nalazi 55.000 hrvatskih obitelji te odlučili dati zeleno svjetlo za provođenje konverzije”.
“Možda se odgovor krije u velikom broju članstva Udruge Franak koje je itekako velik dio glasačkog tijela u Hrvatskoj, ali je zaista nedopustivo da se itko koristi ovakvim manipulacijama i zastrašivanjima građana. Iskreno se nadamo da su informacije iz medija samo nagađanja te da će se konverzija provesti u skladu s usvojenim zakonom.
Čvrsto vjerujemo da su saborski zastupnici jednoglasnu odluku prihvaćanja ‘zakona o švicarcu’ donijeli kao informiranu, a ne samo političku”, naglašavaju iz Udruge Franak.
Ponavljaju i svoj stav da banke imaju pravo podnijeti ustavnu tužbu i tražiti ispitivanje usklađenosti ovog zakona s Ustavom Republike Hrvatske, “ali da, isto tako, Udruga Franak ima pravo tražiti ispitivanje ustavnosti”.
Podsjećaju pritom da je njihova tužba Ustavnom sudu još uvijek na čekanju pa predlažu da, prije nego se krene u ocjenu ustavnosti ovog zakona, Ustavni sud razmotri njihovu tužbu.
U lipnju je, naime, Udruga Franak predala ustavnu tužbu kao odgovor na odluku Vrhovnog suda o zakonitosti valutne klauzule.

Komentiraj