Udruga Franak: Članstvo pozdravlja napore Vlade

Pixell

Udruga Franak u petak je priopćila kako njezino članstvo pozdravlja napore Vlade u rješavanju krize oko kredita u francima, istovremeno odričući bankama pravo da se smatraju socijalno osjetljivima.

Vrijeme je da netko bankama pokaže da nijedan ugovor ne može biti iznad zakona i Ustava, kaže se u priopćenju i dodaje da nacionalni interes države mora biti zaštita “građana koji su prevareni i izdani”.

Bankama, pak, “Franak” poručuje da su njegovi članovi “zgroženi činjenicom da u trenutku kada se ozbiljno radi na rješavanju problema kredita vezanih uz švicarski franak, a koji je nastao kao rezultat nezakonitog poslovanja banaka, te iste banke govore da suosjećaju s onima na kojima nepravedno zarađuju već godinama”.

 

  • Tvrdnje iz bankarskih krugova da će rješenje za koje se zalaže Vlada ići na teret poreznih obveznika, u Franku smatraju pokušajima manipulacije i zastrašivanja javnosti.

 

 

“Banke žele iskoristiti ovu situaciju kako bi uvjerile građane u svoje dobre namjere i brigu za dobro stanje građana. Da su zaista socijalno osjetljive ne bi se morale tako nazivati u svom priopćenju već bi to za njih trebalo govoriti njihovo poslovanje”, drže u Udruzi Franak.

Iz Udruge Franak predlažu bankama da, žele li se zaista pokazati socijalno osjetljivim, podrže konverziju uz umanjenje glavnice i isplatu preplaćenih sredstava, ali za sve kredite u francima i one otplaćene i otkazane te da građanima vrate sve preplaćene kamate u svim kreditima i dodatnu zaradu na tečajnoj razlici u zadnjih deset godina.

Tvrdnje iz bankarskih krugova da će rješenje za koje se zalaže Vlada ići na teret poreznih obveznika, u Franku smatraju pokušajima manipulacije i zastrašivanja javnosti.

Udruga Franak upozorava da banke mogu tražiti ocjenu ustavnosti bilo kojeg zakona, ali da je nedopustivo prejudicirati odluke Ustavnog suda i na taj način ucjenjivati Vladu te zastrašivati građane i porezne obveznike. Zaključuju kako su takve najave HUB-a izravan pritisak na Ustavni sud.

Još jedan od pokušaja manipulacije, smatraju predstavnici Udruge Franak, izjave su o kupovini jahti i apartmana kreditima u švicarskim francima. Pri tome ističu kako je 98 posto kredita upravo stambenih i to za prvu nekretninu.

Franak traži i da se postavi pitanje kaznene odgovornost pojedinih članova uprave banaka i odgovornih u odjelima za upravljanje rizicima zbog lihvarenja građana, nezakonitog poslovanja i jednostranog podizanja kamatnih stopa te plasiranja na tržište izuzetno rizičnih i špekulativnih kredita bez adekvatnih upozorenja.

Komentiraj