Damir Spehar/PIXSELL

UDRUGA DENTALNIH TEHNIČARA: ‘Vratite nas u zdravstveni sustav’

Udruga dentalnih tehničara uputila je u utorak otvoreno pismo u kojem od nadležnih traži da se struka dentalnih tehničara vrati u zdravstveni sustav te da ih se prizna kao ravnopravne zdravstvene djelatnika koji će samostalno sklapati ugovore sa HZZO-om i biti plaćeni za svoj rad, a ne da njihove interese zastupa Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM).

“Privatizacijom primarne zdravstvene zaštite 1998. dentalni tehničari su jedina struka izbačena iz zdravstvenog sustava i postaju roblje na tržištu rada. Cijelo ovo vrijeme tražimo HKDM da ukine naše ropstvo, ali nikad nismo dobili traženu pravnu pomoć”, ističe predsjednica Udruge Živana Radić u pismu upućenom predsjednici države, predsjedniku Hrvatskog sabora, Ministarstvu zdravstva i HZZO-u.

Navodi kako u Hrvatskoj djeluje 1900 dentalnih tehničara za čije se ugovorene usluge godišnje izdvaja 500 milijuna kuna, no, kako tvrdi, ne zastupa i interese dentalnih tehničara već samo “stomatološke elite”.

“Minimalno tisuću privatnih stomatologa, koji nikada nisu bili dio sustava, privatizacijom se uhljebilo u zdravstvo i iz njega godišnje isišu više do 500 milijuna kuna”, tvrdi Radić i dodaje kako je ugovorni odnos s HZZO-om sklapa stomatolog – privatnik, koji  tri puta naplati rad  i materijal dentalnih tehničara.

Dentalni tehničari su, ističe se u pismu, neophodni dio stomatološkog tima i bez njih nema kompletne stomatološke zdravstvene zaštite te trebaju biti ravnopravni ugovorni zdravstveni djelatnici.

Komentiraj