Ove se godine Mjesec posvojenja obilježava s porukom “Čuvaj moju privatnost“.

Adopta, Udruga za potporu posvajanju, priprema niz aktivnosti namijenjenih stručnoj te posvojiteljskoj zajednici o važnosti zaštite privatnosti posvojiteljskih obitelji i posvojene djece.

Sve počinje u petak, (03.11.) kad će se u Hotelu International (Miramarska 24, Grad Zagreb) s početkom u 11 sati održati stručni skup “Tko sam ja? Potraga za identitetom mladih posvojenih osoba“.

U 18 se sati s istom temom organizira druženje za posvojitelje i potencijalne posvojitelje. Ono će se održati u Maloj kući dječjih prava, tj. Uredu pravobraniteljice za djecu (Teslina 10, Grad Zagreb).

Više informacija na: http://www.adopta.hr/

Oba događaja u fokusu imaju pružanje potpore mladim posvojenim osobama tijekom adolescencije. Naime, formiranje cjelovitog identiteta dugotrajan je i osjetljiv proces. Za posvojenu djecu i mlade potraga za identitetom i njegova izgradnja još je kompleksnija, što je posljedica njihova dvojnog identiteta – biološkog i posvojenog. Odrastanjem oni postaju svjesniji sebe i svoje okoline, a pitanja o porijeklu postaju im osobito važna pa je adolescencija razdoblje u kojem intenzivno preispituju i preslaguju “kockice“ svojeg života.

Svi zainteresirani moći će gledati dokumentarni film ‘Closure’ te pratiti okrugli stol u kojem će sudjelovati:

mr. sc. Diana Topčić Rosenberg, članica Upravnog odbora Adopte i bivša pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih,

Jelica Belošević, socijalna radnica, voditeljica Odjela skrbi o djeci do sedam godina u Dječjem domu Zagreb, i

Dora Veble, mlada posvojena osoba.

U nastavku mjeseca održat će se niz događaja kojima se želi poboljšati život posvojive i posvojene djece te njihovih obitelji.

O Adopti:

Udruga za potporu posvajanju Adopta nevladina je neprofitna organizacija koju su osnovali posvojitelji i potencijalni posvojitelji. Cilj udruge je da u suradnji sa stručnjacima, institucijama i osobama iz prakse djeluje na stvaranju pozitivnog, ugodnog i podupirućeg okružja za obitelji nastale posvojenjem.

Komentiraj