Udovica Oskara Schindlera umrla je kao socijalni slučaj

U siromaštvu i samoći 5. listopada 2001. godine umrla je Emilie Schindler (94), udovica Oskara Schindlera, glavnog junaka čuvenog filma Stevena Spielberga “Šindlerova lista”. Smještena u jednoj bavarskoj bolnici, nakon što se tek nedavno vratila u Njemačku iz Argentine, gdje je boravila od 1949. godine, Emilie Schindler nije bila u stanju platiti bolničke troškove, već je to, umjesto nje, učinila bavarska vlast. Izgleda nevjerojatno da netko tko nosi ovo poznato prezime postane socijalni slučaj, ali očito život prema ovoj ženi nije bio velikodušan.

Za Oskara Schindler udala se vrlo mlada, a ovaj čin je zasigurno označio njenu životnu sudbinu. Život sa ovim osebujnim čovjekom bio je bez sumnje uzbudljiv i poseban, ali ne i previše sretan. Razumjela je njegove ‘slabosti’: sklonost prema lagodnom životu, ženama i svemu što uz to ide. Pomogla mu je u sastavljanju čuvene ‘liste’ od 1200 imena Židova koji su tako, umjesto da idu u logor smrti, radili u njegovoj tvornici kao prisilni radnici i preživjeli holokaust.

Emilie je za njega rekla: “Unatoč svim svojim manama, Oskar je imao veliko srce i bio je uvijek spreman pomoći kome god je bilo potrebno. Bio je ljubazan i velikodušan, ali istovremeno potpuno nezreo. Stalno me lagao i varao, a kad bi mu kasnije bilo žao, vratio bi se kući kao dječak uhvaćen u laži i tražio me da mu oprostim i da još jednom počnemo sve ispočetka.”

Komentiraj