Udomiteljica: “Svaki dan doživljavamo napade roditelja kojima su djeca oduzeta. Misle da su im udomitelji uzeli dijete”

Udomiteljica Marina Novaković Matanić gostovala je ispred Foruma za kvalitetno udomiteljstvo na N1 Televiziji i to nakon sastanka s ministrom Josipom Aladrovićem. Povod je, podsjetimo, tragična smrt dvoipolgodišnje djevojčice, koja je stradala u obitelji u Novoj Gradiški nakon što je vraćena iz udomiteljske obitelji.

Novaković Matanić postavila je nekoliko činjenica na kojima bi, kaže, trebala počivati drugačija socijalna skrb o zanemarenoj i zlostavljanoj djeci.

“Je li netko vjenčan ili ne!? Mislim, to je apsurdno ako je to bio razlog da se tu djevojčicu vrati u biološku obitelj. Mislim da je trebalo provesti vrijeme s njima i vidjeti što se događa”, rekla je i nastavila:

“Ovakva tragedija je veliki zločin koji iziskuje najstrožu kaznu. Dijete se nije moglo braniti, imalo je samo dvije godine”, iznijela je.

Rekla je da su udomitelji partneri centrima za socijalnu skrb i resornom ministarstvu, pa ako je tome tako, onda bi i udomitelje trebali pitati za mišljenje kad se odlučuje vratiti neko dijete biološkim roditeljima ili ne.

“Da je netko poslušao udomiteljsku obitelj iz Nove Gradiške, da su došli na sud, da su rekli svoje mišljenje, možda bi u ovom slučaju bilo drugačije”, kazala je Novaković Matanić.

Savršeno je jasno da je sustav preopterećen, a socijalnih radnika premalo, dok su udomitelji s djecom 24 sata dnevno, iznijela je Novaković Matanić.

“Jedan socijalni radnik doći će u udomiteljsku obitelj 15 minuta svakih mjesec dana. Oni se ne mogu upoznati s tim djetetom, s tim problemom”, smatra.

Naglasila je da kada se dijete izuzme iz biološke obitelji, ni ta obitelj ne smije biti prepuštena sama sebi.

“Ja bih voljela vidjeti nalaz što se dogodilo u zadnjih godinu dana, je li se radilo na roditeljskim kompetencijama”, kazala je.

Istaknula je da je smiješno govoriti da su uvjeti za povratak djeteta u biološku obitelj stečeni kad su roditelji našli posao, kad se popravio materijalni status. Naime, u rad s roditeljima morali bi se uključiti i psihijatri i drugi stručnjaci, a nadzor od 15 minuta nije dovoljan, naglasila je.

“Ne smijemo bježati ni od toga što se događa s djecom nekih nacionalnih manjina. Zašto se djeca iz nekih nacionalnih manjina ne miču iz obitelji? To dijete vrijedi jednako kao svako drugo”, istaknula je.

Upozoravali pet vlada tijekom 20 godina

Otkrila je da često imamo slučaj da centri čak predlažu izuzimanje djece, a sud donese drugačiju odluku. Nadalje, otvara se i pitanje kamo smjestiti zanemarenu djecu, koja se izuzmu iz obitelji.

“Znate li kada ću ja reći da sustav socijalne skrbi funkcionira? Kada niti jedno dijete ne bude na cesti i ne bude prosilo”, rekla je udomiteljica.

U studio je, inače, došla nakon sastanka s ministrom Aladrovićem:

“Mi smo tražili sastanak prije godinu dana kad je postao ministar, a sastanak je održan sad. Iako, ne možemo reći, prije dva tjedna primila nas je državna tajnica”, rekla je Novaković Matanić.

Rekla je da su udomitelji sve vlade tijekom posljednjih 20 godina upozoravale na to da se mogu dogoditi ovakvi slučajevi.

“Na sastanku je, osim mene, bilo još šest udomiteljica. Došle smo iz različitih krajeva Hrvatske baš zato da ih upozorimo da se po svim županijama događaju iste ili slične situacije, da postoje problemi na terenu”, otkrila je.

“Konkretno, tražimo zaštitu udomiteljskih obitelji i djece koje su smještene u udomiteljskim obiteljima. Doživljavamo svakodnevno od roditelja kojima su oduzeta djeca nasrtaje na nas, prijetnje, svakakve neugodne situacije.

“Naime, ti roditelji često puta shvate kao da su im udomitelji oduzeli dijete”, objasnila je njihovu poziciju.

“A mi djecu doslovno ne vidimo dok ne uđu u naš dom. (Biološki) roditelji se ne znaju nositi s time i onda te svoje frustracije ispoljavaju na nama”, kazala je.

Opisujući položaj udomitelja, rekla je da se udomiteljstvo u Hrvatskoj često svodi na posvajanje, udomitelji postaju poput roditelja:

“Imali smo primjer bebe kada dođe iz rodilišta, u takvom slučaju vrlo brzo ide postupak posvajanja.”

Navela je i drugačiji primjer:

“Curica koja je došla sa sedam godina, ostala je do svoje 21. godine”.

Komentirala je nedavnu tragediju.

“Slika udomitelja kod kojih je bila curica Nikoll, prava je slika udomitelja. To je slika nas udomitelja, koji se svaki dan moramo vezati za dijete.”

“Gnjave vas oni kojima je dijete oduzeto? Zovite policiju”

Komentirala je da je u slučaju nesretne djevojčice tragediju doživjela i udomiteljska obitelj. To je nešto što čovjek ne vjeruje da bi mogao dvaput preživjeti. Koji je onda motiv udomitelja?

“Zato što kad vidite pomak kod jednog djeteta, da ste stvarno napravili nešto s njim, to je motiv. Kad djeca uđu u udomiteljsku obitelj, to su često zanemarena djeca, zapuštena. Mi medijski ne smijemo izlagati djecu, ali bilo bi lijepo vidjeti nakon godinu dana, kolika se razlika vidi kod djeteta i kako udomitelji rade s njima.”

Udomitelji usto moraju štititi to dijete direktno od nasrtaja ljudi kojima je dijete oduzeto. A to, kazala je, nije uređeno, pa kad se obrate centru zbog pritisaka, često im je savjet da – zovu policiju:

“Ako smo mi partneri ministarstvu i centru za socijalnu skrb, onda bi trebala postojati i zaštita nas. Ja ne mislim ići svaki put na policiju i voditi privatne tužbe. Želim da nas Ustav zaštiti”, poručila je Marina Novaković Matanić.

Komentiraj