Udomiteljica malene Nikoll u suzama: “Ona svoje roditelje nije poznavala, bježala je od njih”

Slučaj djevojčice Nikoll iz Nove Gradiške, koju su roditelji zanemarivali i pretukli do smrti, zgrozio je cijelu Hrvatsku. Nakon operacije u Klaićevoj u Zagrebu, djevojčica nije preživjela, a roditelji su uhićeni.

Podsjetimo, majka djevojčice javila se Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška još u rujnu 2018. godine. Zbog nasilnog partnera zatražila je smještaj u sigurnoj kući, koju je ubrzo napustila i vratila se partneru. U studenome 2018. godine otišla je majci, a djevojčicu je ostavila ocu. Otac se javio Centru, koji je djevojčicu smjestio u udomiteljsku obitelj. Dvije godine kasnije roditelji traže djevojčicu natrag. Centar pristaje uz nadzor i stručnu pomoć roditeljima.

Udomiteljska obitelj strahovito tuguje za djevojčicom koja je kod njih živjela dvije godine. Udomiteljica je za Index rekla da se osjeća jadno.

Nazvali su iz Centra i rekli da dolaze roditelji, opisala je udomiteljica.

“Moram naglasiti da nisu često dolazili. Dijete ih nije poznavalo. Je ih znala, ali nije ih poznavala. Kao, dolazit će oni svaki, svaki drugi dan, kako budu mogli, malo da se zbliže s djetetom. Oni su dolazili, ona je bježala kad bi njih vidjela. Ona čim vidi da su na kapiji, pobježe u kuću dijete”, opisala je udomiteljica.

Razgovori sa Centrom

Centru je, kaže, opisala da dijete ne želi k njima.

“Ja sam u Centru rekla kakva je stvar, pitala sam je li mora, oni su rekli da je takav zakon. Tko sam ja da mijenjam zakon?”, rekla je.

O tragediji su čuli od načelnika. Čuli su, kaže, da je neko dijete pretučeno i da je u bolnici.

“Nismo znali ni tko ni što, u meni je bio neki crv sumnje ne bi li možda mogla biti ona. Ona je bila prijavljena na našu adresu. I tako smo se raspitali. Da, je Nikoll. Eto, tako smo saznali”, rekla je udomiteljica za Index.

Zadnji susret u bolnici

Prepričala je zadnji susret u bolnici.

“Bilo nam je jako teško, pogodilo nas je. Kad smo izašli iz bolnice, nešto sam u srcu osjetila. Je li to s Božje strane, je li to dijete nama neku poruku poslalo. Ili nešto? Mi smo se niz stepenice spustili, moje srce mirno, ne idu suze više na oči, gore smo se isplakali. Pitam muža je li njemu tako, kaže da mu je lakše u srcu.

Ja sad razmišljam kakva je to poruka, je li nam to Nikoll kakvu poruku dala da se smirimo, da smo svoje odradili. Dijete se spasilo. Tako je valjda moralo biti. Ne znam”, rekla je.

Komentirala je promjene zakona u udomiteljstvu, iznijela želju da se djeca ne vraćaju na silu.

“Mi živimo s tom djecom, osjetimo njihove potrebe i ponašanje. Ja smatram da ako mi kažemo da djeca nisu spremna za roditelje, da se ne bi trebala vraćati roditeljima”, rekla je udomiteljica.

 

Komentiraj