Goran Stanzl/PIXSELL

UDAR NA STUDENTE Država oporezuje sve studente koji zarade više od 15 tisuća kuna godišnje

Novom poreznom reformom smanjio se prag za oporezivanje studenata zaposlenih preko student servisa.

Umjesto dosadašnjih 50 tisuća, prijeđe li student godišnji limit zarade od 15 tisuća kuna, plaćat će porez od 24 posto i prirez. Također, prelaskom ovog limita student prestaje biti i porezna olakšica roditeljima.

Povrat poreza studenti će morati čekati do ljeta 2018. godine, piše Srednja.hr.

Studenti su do sada morali paziti na dva limita svoje godišnje zarade. Prvi je bio 13 tisučća, a drugi 50 tisuća kuna. Nakon prekoračenja limita od 13.000 kuna student je prestajao biti porezna olakšica roditeljima. U slučaju kada je student ostvario zaradu veću od 50.000 kuna godišnje, na iznos iznad tog limita plaćao bi porez.

Od 1. siječnja na snagu je stupila porezna reforma, koja za studente znači da će prelakom limita od 15 tisuća kuna u 2017. godini morati platiti porez od 24%, te prirez koji u Zagrebu iznosi 18%. U Rijeci je 15%, Osijeku 13%, a u Splitu 10%.

HDZ pogazio predizborno obećanje

Hrvatska demokratska zajednica tijekom predizborne kampanje obećavala je promjenu poreznih granica, te najavljivali kako će studenti moći ‘zaraditi do 50.000 kuna godišnje bez straha od ikakvih dodatnih poreza, tj.gubitka olakšica’. “A Studentski centri će novac koji zarade morati uložiti u studentski standard!”, govorili su tada.

“Gotovo je s neugodnim obavijestima iz Porezne! Više nećete morati plaćati kaznu jer ste htjeli roditeljima pomoći u financiranju školovanja”, poručili su u kolovozu. Pet mjeseci kasnije, prag za oporezivanje studentskih zarada smanjio se za više od tri puta!

Komentiraj