Udala se princeza jedne od najsretnijih nacija na svijetu

Princeza male himalajske kraljevine Butan, 27-godišnja Euphelma Choden Wangchuck, udala se godinu starijeg mladića Dasha Thinlaya Norbua, u ceremoniji koja se održala u četvrtak u glavnoj kraljevskoj palači, izvijestila je kraljevska obitelj.

Mladenka je polusestra trenutačnog kralja Jigmea Namgyela Wangchucka, dok je njezin suprug mlađi brat trenutne kraljice Jetsun Peme.

Princeza Euphelma Choden Wangchuck studirala je sociologiju u SAD-u. Također je predsjednica butanskog Paraolimpijskog odbora. Njezin suprug studirao je u Indiji, obučen je za pilota i radi za butansku aviokompaniju Drukair.

Dinastija Wangchuck vlada Butanom više od 100 godina i vrlo je cijenjena u ovoj zemlji koja se nalazi između Indije i Kine.

Princezin otac 2008. godine abdicirao je i tako popločio put demokraciji. Otad je zemlja ustavna monarhija.

Zemlja je uvelike netaknuta izvanjskim utjecajima te štiti svoju kulturu i prirodu izbjegavajući masovni turizam.

Stanovnici Butana, njih 730 tisuća, smatraju se jednom od najsretnijih nacija na svijetu.

Kralj je desetljećima ranije proglasio da je kvalitetan život važniji od ekonomskog rasta te da se mjeri bruto nacionalnim indikatorom sreće.

Zemlja je također uvelike pošteđena pandemije koronavirusa. Registrirano je 346 zaraženih, a nitko nije umro, prema podacima američkog sveučilišta Johns Hopkins.

Komentiraj