Učiteljski fakultet u Zagrebu obilježava 100. obljetnicu

Svečanom proslavom u petak je počelo obilježavanje 100. obljetnice Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, a na svečanosti je istaknuto kako su učitelji stupovi društva koji društvo i grade, odgajajući nove naraštaje te je važno vratiti njihov status i ulagati u njih.

Međunarodna znanstvena i umjetnička konferencija “Suvremene teme u odgoju i obrazovanju – STOO” prva je od brojnih događaja kojim će se obilježiti sto godina postojanja zagrebačkog Učiteljskog fakulteta. U sklopu  brojnih konferencija, stručnih i znanstvenih događanja, koja će se događati na nekoliko lokacija u Zagrebu, predavanja će održavati hrvatski i stručnjaci drugih zemalja.

Ulaganje u učitelje za dobrobit nacije

Dekan zagrebačkog Učiteljskog fakulteta Siniša Opić, osvrnuo se na aktualne probleme u prosvjeti i štrajk prosvjetara, kazavši da se za dobrobit nacije treba ulagati u učitelje koji su jedni od najvažnijih u društvu, u one koji djeci prenose svoja znanja.

Opić je ocijenio da učitelji ne mogu biti zadovoljni trenutnim statusom jer, rekao je, “učitelji nekada i učitelji danas, nije isto”. Dodao je kako živimo u vremenu gdje su činjenice nesigurne, vrijednosti sporne, ulozi visoki, a promjene nužne.

“Promjene su nužne, jer dok mi obilježavamo ovu obljetnicu naše kolege se bore za vraćanje dostojanstva”, rekao je Opić.

Kazavši da su djeca najvažnija vrijednost koju ima neka zemlja, Opić je ustvrdio da upravo djecu treba zaštititi od ugrožavanja njihovih prava. Zaključio je da je za dobrobit nacije važno ulaganje u učitelje.

Naglasivši važnost vraćanja statusa i položaja onih koji odgajaju djecu Opić se upitao – tko stvara sve te inženjere, liječnike i umove koji su zadužili čovječanstvo. “Roditelji, odgajatelji i učitelji”, dodao je.

Na konferenciji je rečeno da se Hrvatska nalazi u teškoj situaciji jer brojke govore da se od 2013. godine do sada iz zemlje odselilo oko 44 000 učenika.

U staroj gradskoj vijećnici predstavljanje Monografije Učiteljskog fakulteta

Obilježavanje 100. obljetnice Ućiteljskog fakulteta u Zagrebu održava se od 15. do 17. studenoga, a bit će upriličena brojna stručna i znanstvena događanja.

Osim Međunarodne znanstvene i umjetničke konferencije “Suvremene teme u odgoju i obrazovanju – STOO” bit će održan i okrugli stol ‘Četiri hrvatska Sveučilišta: Uloga bioetike u izgradnji modela suvremenog obrazovanja’.

U sklopu obilježavanja obljetnice večeras će u Staroj gradskoj vijećnici biti predstavljena Monografija Učiteljskog fakulteta, koja je izdana tim povodom, a djelatnici će posaditi prvo od sto stabala u sklopu akcije ‘Sto stabala za sto godina Učiteljskog fakulteta’.

Program će završiti u subotu, sadnjom prvoga od sto stabala u akciji “Sto stabala za sto godina UFZG-a i polaganje Vremenske kapsule”, u dvorištu Učiteljskog fakulteta na Savskoj cesti.

U subotu navečer u Muzeju Mimara bit će održan prigodni koncert i otvorena ‘Izložba likovnih i teorijskih djela profesora likovnog odgoja i obrazovanja Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 1919. do 2019.’.

Komentiraj