HINA

‘Učinit ćemo sve da PDV smanjimo početkom 2019.’

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je, uoči sjednice Vlade, novinarima komentirao aktualne političke događaje.

“Smanjenje PDV-a je tema, porez na nekretnine nije, učinit ćemo sve što je u našoj moći da smanjimo PDV od početka 2019. godine”, kazao je Marić dodajući da Hrvatska već danas zadovoljava sve formalne uvjete za uvođenje eura.

“Ako bismo danas testirali nominalne uvjete iz Maastrichta, zaključili bismo da ispunjavamo svih pet kriterija jer nam je deficit proračuna opće države značajno niži od tri posto BDP-a, a javni dug, unatoč činjenici da je iznad propisanih 60 posto, bilježi trend smanjivanja koji je više nego zadovoljavajući, štoviše čak ga dvostruko brže smanjujemo nego što je propisano tim kriterijima. Ostale kriterije stabilnosti tečaja, kamatnih stopa i inflacije već dulje vrijeme ispunjavamo”, objasnio je.

Na pitanje koliko izgubljeni sudski procesi i arbitraže, kao što su banke i franak, Ina, Agrokor, mogu biti opasni za stanje državnih financija, Marić kaže da vode računa o o potencijalnim obvezama, uključujući i potencijalne obveze po sudskim sporovima ili arbitražama, koje bi mogle rezultirati teretom za proračun.

“Upravo je stabiliziranje javnih financija u vremenu gospodarskog rasta te stvaranje određene zalihe ključ za stabilnost i u vremenima materijaliziranja pojedinih vanjskih ili unutarnjih šokova i kriza. Državne financije su stabilne i sigurni smo da će takve ostati”, zaključio je Marić.

 

Komentiraj