Učestalo preskakivanje doručka kod djece negativno utječe na zdravlje i ponašanje

Unsplash/Eiliv-Sonas Aceron

Brojna istraživanja su istaknula da je uravnotežen i kvalitetan doručak izuzetno važan za zdravlje djece i adolescenata, prenose vitamini.hr.

Osim što će im doručak dati ‘potrebnu energiju’ za novi dan, obaveze i aktivnosti, ovaj obrok je važan za održavanje tjelesne mase te utječe na uspjeh u školi, poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Preskačući doručak djeca drugim obrocima neće moći unijeti dovoljno kalcija, proteina, željeza i drugih važnih nutrijenata, koji su im potrebni baš u to doba dana te dolazi do poremećaja u rasporedu i programu prehrane.

Jedno španjolsko istraživanje je utvrdilo da se djeca, koja redovito doručkuju kod kuće, bolje razvijaju psihosocijalno i imaju manje problema u ponašanju. Kod promjene ponašanja riječ je o kombinaciji emocionalnih problema, agresije, kršenja normi, hiperaktivnosti, itd.

Istraživanje je započeto 2017. godine i uključilo je više od 3.700 djece u dobi od 4 do 14 godina.

Preskakanje doručka ili doručak koji se jede izvan kuće povezan je s trostruko višim rizikom od psihosocijalnih problema kod djece i adolescenata, a ‘kasniji doručak’ je nutritivno gledano uvijek lošije kvalitete.

Obiteljski obroci važni su za stvaranje pravilnih prehrambenih i zdravih životnih navika.

Komentiraj