EPA/JIM LO SCALZO

Učenici s Floride najavili prosvjed protiv oružja u Washingtonu

Učenici koji su preživjeli napad na Floridi najavili su u nedjelju da organiziraju prosvjede 24. ožujka u Washingtonu kojima će tražiti strožu kontrolu posjedovanja vatrenog oružja, nakon drame koja je ponovo pokreknula raspravu o tom pitanju u Sjedinjenim Državama.

Bivši učenik gimnazije Maryory Stoneman Douglas u Parklandu, Nikolas Cruz je poluautomatskom puškom u srijedu u hodnicima gimnazije ubio 17 osoba, uglavnom učenika.

Napadač ima 19 godina i dobio je dozvolu za kupovinu oružja iako je pokazivao znakove nasilja.

Sve je više glasova koji upozoravaju da na političare utječe moćni lobi National Rifle Association (NRA) koji brani slobodnu prodaju oružja.

“Mimohod za naše živote” u Washingtonu bi trebao potaknuti organiziranje i drugih skupova diljem zemlje.

Jedan od učenika koji će sudjelovati u maršu je na kanalu ABC istaknuo je da taj marš “nije uperen ni protiv republikanske, kao ni protiv demokratske stranke “.

Američki predsjednik Donald Trump kojega su u njegovoj kampanji aktivno podržavali lobiji zakona o oružja, zasad nije komentirao vezu između lake dostupnosti vatrenog oružja i pokolja počinjenog na Floridi, već je inzistirao na mentalnim poremećajima Nikolasa Cruza.

Everytown for Gun Safety (Svaki grad za sigurnost od vatrenog oružja) i Moms Demand Action (Majke traže da djelujete), dvije organizacije koje predvode borbu za novi zakon o oružju, pokrenule su u petak nacionalnu inicijativu za smjenu zastupnika koji odgađaju raspravu i usvajanje novog zakona o oružju.

“Vrijeme je da odu”, jer “Amerikancima je dosta”, rekao je Hon Feinblatt, predsjednik Everytown for Gun Safety.

Komentiraj