Učenici protiv klimatskih promjena: “Doći ćemo opet!”

Marko Lukunic/PIXSELL

Preko tisuću učenika zagrebačkih srednjih škola okupilo se na Europskom trgu kako bi prosvjedovali protiv klimatskih promjena i potaknuli vladajuće da poduzmu nešto oko tog globalnog problema. Nakon okupljanja na Europskom trgu prosvjedna povorka je krenula prema Saboru kako bi uputili apel Vladi.

„Mi želimo imati svijet!“

Mladi ljudi postaju sve više svjesni činjenice da će oni naslijediti planet i zato se žele pobrinuti da on ostane nastanjiv tijekom njihovih života. Zato su se na prosvjedu mogli čuti uzvici poput „trebamo promjenu i trebamo je sad“ i „spasimo planet!“ S brojnim natpisima dali su do znanja da je vrijeme za djelovanje sada i kako se više ne može čekati na potrebne dubinske promjene koje bi spriječile daljnji rast temperature. Prema zadnjim procjenama znanstvenika imamo još deset godina da drastično smanjimo emisije plinova prije nego što izgubimo bitku s klimatskim promjenama. Nakon toga smo prepušteni sudbini. „Kažete da ne odlazimo iz Hrvatske, a gdje da ostanemo ako je sve zagađeno?“, upitali su prosvjednici s tribine.

Želimo i snijeg!

„Nije u redu da nemamo snijega, ne može biti toplo u prvom mjesecu“, rekla je Mirjam, učenica Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju. Učenici su rekli kako su sami zbunjeni naglim temperaturnim promjenama i kako više ne znaju što se događa oko njih. Takve stvari potakle su Mirjam i njezine kolegice da se pridruže učeničkom pokretu i pokušaju potaknuti druge na nužno potrebne promjene. Žele ostaviti bolji svijet i za druge generacije. Jakov iz klasične gimnazije kaže kako mu je drago vidjeti njegove kolege tako strastvene oko nekog cilja. Njegov školski kolega Fran se slaže s njim i misli kako će ovaj prosvjed skinuti jednu stigmu s mladih poput one da mladi ništa ne rade i da ih ništa ne zanima. „Sada imamo 12 godina da spasimo planet i sad je vrijeme da krenemo u šprint“, zaključio je Fran. Mnogi učenici su bojkotirali nastavu kako bi izrazili svoje mišljenje i podržali svoje kolege.

Snaga mladosti

Sam prosvjed je odisao jednom mladenačkom energijom i duhom zajedništva koji se ne vidi često ni na drugim prosvjedima. Takve stvari, iz kojih god ste grupacija ili kakva god uvjerenja imali, utječu jednako na sve nas i potrebno je da se svi ujedinimo kako bismo si osigurali normalnu i zdravu budućnost. Učenici ne žele ništa više nego pitku vodu i čisti zrak u budućnosti. Oni su ti koji će morati trpjeti posljedice današnjih odluka. Stoga su obećali da ovo nije zadnji put da se okupljaju nego će nastaviti svoju borbu za čist i zdrav planet.

Sam prosvjed događa se u sklopu međunarodnog prosvjeda učenika protiv klimatskih promjena koji se odvija u više od 100 zemalja. Pretpostavlja se da će se diljem svijeta održati više od 1000 prosvjeda. Prosvjedovalo se i u Puli, Varaždinu i Splitu.

Komentiraj

Source:Igor Jurdana