Opća privatna gimnazija

Učenici Opće privatne gimnazije uključeni u razne aktivnosti

Nemamo prilike svaki dan upoznati kreativnost naših gimnazijalaca. Učenici Opće privatne gimnazije predstavljaju radove nastale u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti iz Zagreba.

Ovi vrijedni srednjoškolci s radošću su se uključili u edukativni program ‘MSU avantura’ u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba. Projekt se temelji na povezivanju školskog kurikuluma, nastave likovne umjetnosti i Muzeja suvremene umjetnosti. Cilj projekta je približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima kroz susrete s originalnim umjetničkim djelima, radionicama koje uključuju izvedbu učeničkog kreativnog rada te završnom prezentacijom učeničkog stvaralaštva. Navedeni projekt odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje i dobio je preporuku Grada Zagreba.

Na prijedlog profesorice dr. art. Ivane Gorički, koja uz rad u školi, radi i kao muzejska pedagoginja u MSU i ravnateljice MSU-a, Snježane Pintarić, prepoznali su važnost i zanimljivost ovog projekta te se kao prva hrvatska škola uključili u sudjelovanje i od tada ostvaruju zapažene rezultate. Profesorica Gorički ističe otvorenost Opće privatne gimnazije prema doživljajnom i iskustvenom učenju, razvoju kulturoloških kompetencija i kompetencija za cjeloživotno učenje koje se očituju u kontinuiranom sudjelovanju na projektu, a rezultat njihovog uspješnog sudjelovanja potvrđuje i zbirka radova koju danas upoznajemo.

Pri posjetima MSU-u učenici su posjetili stalan postav, ali i povremene izložbe vezane za nastavni plan i program. Iz njihovog zapažanja nastali su zanimljivi radovi. Učenice Klaudija Solenički i Leonarda Juraga predstavljaju rad vezan uz izložbu Bauhaus i optičku umjetnost, Mateo Topalović, Visar Begiqui, Kristian Drolc predstavljali rad inspiriran djelima Miroslava Šuteja, Judita Štorga, MSU art class, dok su Davor Studen i Domagoj Crnić inspiraciju za svoj rad pronašli u djelima Mladena Stilinovića.

Po “avanturi” sudjeluje do 30 učenika, tako da je do sada samo u ovoj godini obuhvaćeno 80 učenika Opće privatne gimnazije. Osim u ovom projektu, učenici  sudjeluju u brojnim humanitarnim akcijama koje sami osmišljavaju, uoči blagdana Sv. Nikole ograniziraju prikupljanje odjeće i kozmetičkih proizvoda za potrebite te druge hvalevrijedne akcije poput opremanja tehnikom Odjel respiracijske insuficijencije i bolesti plućne cirkulacije. Uz to organiziraju različite sportske aktivnosti poput Nogometnog turnira Opće privatne gimnazije i Family day-a. Prijave u sustav e-upisi počinju krajem svibnja, a svi roditelji i učenici koji se žele predbilježiti za upis u ovu “drugačiju” gimnaziju mogu to učiniti već sada.

Komentiraj