Ubojstvo konzervativnog britanskog zastupnika nazvano ‘terorističkim činom’, istragu vode antiterorističke službe

Britanska policija nazvala je ubojstvo konzervativnog zastupnika Davida Amessa, koji je izboden nožem u petak, “terorističkim činom“, što je ponovno pokrenulo pitanja o sigurnosti izabranih dužnosnika u Velikoj Britaniji.

David Amess (69), član Konzervativne stranke Borisa Johnsona i gorljivi Brexiter, više je puta izboden nešto poslije podneva u metodističkoj crkvi u Leigh-on-Seau, oko 37 milja istočno od Londona gdje je primao svoje birače. Odmah nakon napada na licu mjesta je uhićen 25-godišnjak zbog sumnje u ubojstvo.

Nekoliko britanskih medija izvijestilo je da je riječ o britanskom državljaninu somalijskog podrijetla.

“Prvi elementi istrage otkrili su potencijalnu motivaciju povezanu s islamističkim ekstremizmom”, navodi se u priopćenju gradske policije objavljenom u noći s petka na subotu, nekoliko sati nakon što je istraga povjerena Odjelu za borbu protiv terorizma.

Amess je na mjestu podlegao ozljedama unatoč brzoj intervenciji spasilačkih službi i pronađen je nož, rekla je policija Essexa, koja ne traži druge osumnjičene.

Istragu vode antiterorističke službe

Istraga o ubojstvu britanskog zastupnika Davida Amessa, smrtno izbodenog u petak tijekom susreta s biračima u njegovoj izbornoj jedinici na jugoistoku Engleske, povjerena je antiterorističkoj službi. “Istraga je u ranoj fazi i vode je djelatnici antiterorističke uprave”, izjavio je šef lokalne policije Ben-Julian Harrington na konferenciji za novinare.

“Dvadesetpetogodišnji muškarac osumnjičen za ubojstvo ubrzo je uhićen po dolasku policije na mjesto napada”, objavila je policija i dodala da je pronađen i nož, prenosi BBC. “Istražitelji će utvrditi je li riječ o terorističkom napadu”, dodao je šef lokalne policije.

Johnson: “U šoku smo”

Britanski premijer Boris Johnson je odao počast zastupniku Amessu i rekao da je bio izvrstan dužnosnik i voljeni prijatelj i kolega.

“U šoku smo” zbog ubojstva Sir Davida Amessa, rekao je Johnson, “ubijenog u njegovoj općini u crkvi nakon gotovo 40 godina služenja narodu Essexa i cijeloj Velikoj Britaniji”.

“David je strastveno vjerovao u ovu zemlju i njezinu budućnost i danas smo izgubili izvrsnog javnog dužnosnika i voljenog prijatelja i kolegu”, dodao je premijer.

Komentiraj