Ubojstvo iz 1947. ostalo je neriješeno: Tko je bila nesretna Crna Dalija?

Bilo je deset ujutro, 15. siječanj 1947. godine. Betty Bersinger taman je šetala ulicama Leimert Parka u Los Angelesu sa svojom trogodišnjom kćeri kada je na travnjaku ispred jedne kuće ugledala tijelo. Približila mu se i zaključila kako se radi o lutki na kakvima se pokazuje odjeća u trgovinama. No, onda je tijelo promotrila malo bolje i shvatila da u pitanju nije lutka. Bilo je to tijelo 22-godišnje djevojke Elizabeth Short čije će ubojstvo postati jedno od najslavnijih neriješenih ubojstava u povijesti.

Naime, njeno je tjelo bilo prerezano popola u struku, a rez je izveden nevjerojatno preciznošću – ni jedan unutarnji organ nije povrijeđen. U tijelu nije bilo ni jedne kapi krvi, a truplo je bilo savršeno čisto. Njeni su obrazi bili izrezani od usana do ušiju što je zahvat poznat i kao Glasgowski osmjeh. Na grudima i bedrima odrezani su joj cijeli komadi tkiva, a unutarnji organi pravilno posloženi po travnjaku.

Novinari su tu ubijenu djevojku nazvali Crna Dalija. To ime nastalo je vjerojatno zato što je djevojka nosila crnu odjeću kad je zadnji put viđena živa i kao paralela na film koji je tih dana igrao u kinima, a zvao se Plava Dalija.

Ubojica nikada nije pronađen.

Komentiraj