Davor Puklavec/PIXSELL

UBOJSTVO ILI SKRAĆIVANJE MUKA? Liječnik optužen za 7 eutanazija ostao bez licence za rad

Slovenski neurolog Ivan Radan, optužen za seriju eutanazija na ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC), sam je vratio licencu za rad, pa mu je sada i službeno trajno zabranjeno samostalno obavljanje liječničkog poziva, potvrdila je u ponedjeljak slovenska liječnička komora.

Radan je u svibnju ove godine uhićen, a osumnjičen je za 24 kaznena djela za vrijeme dok je kao neurolog djelovao kao liječnik u uglednoj slovenskoj zdravstvenoj ustanovi.

Sumnjiči se za sedam ubojstava, kako je kvalificiran čin “skraćivanja muka” umirućim pacijentima kojima je davao mješavinu kalija i morfija, ali i za nezakonito fotografiranje umirućih, omogućavanje uživanja droga, zloporabu službenog položaja i krivotvorenje dokumenata.

Radanu se od svibnja svakog mjeseca produžava istražni zatvor za mjesec dana. Još nije poznato kada će suđenje za prvi slučaj nedopuštene eutanazije jednom liječniku u Slovenije započeti, a on se u međuvremenu nalazi na forenzičnom odjelu zatvora u Mariboru zbog pokušaja samoubojstva u zatvorskoj ćeliji malo nakon uhićenja.

 

  • 41-godišnji liječnik iz Ljubljane, specijaliziran za liječenje najtežih bolesnika u intenzivnoj terapiji kolegama se navodno godinama tužio na loše radne uvjete i organizaciju rada na odjelu. Nakon što je afera izbila u javnost, sva je sumnjičenja za usmrćivanje pacijenata nijekao. Tvrdio je da je samo u jednom slučaju neizlječivo bolesnom pacijentu fingirao davanje smrtonosne infuzije, i to kao “provokaciju” kako bi odgovorni u bolnici shvatili da stanje na odjelu treba popraviti.

 

Radanovi nekadašnji kolege tvrde da je inače bio vrlo predan svom poslu i da je nekoć bio najnadareniji student medicine iz svoje generacije, ali da je duže vremena zbog opterećenosti dežurstvima bio pod stresom.

Zbog skandala oko eutanazija na neurološkom odjelu, te afere oko navodnih nepravilnosti na odjelu dječje kirurgije nedavno je smijenjeno vodstvo ljubljanskog Kliničkog centra, najveće i najuglednije slovenske bolnice.

Komentiraj