U jednom od posljednjih procesa nekom od počinitelja iz razdoblja nacističke Njemačke, u Detmoldu je u petak jedan bivši pripadnik specijalnih postrojbi SS koji je bio stacioniran u koncentracijskom logoru Auschwitz, osuđen na pet godina zatvora zbog suučesništva u ubojstvu 170.000 zatočenika ovog logora.

“U Auschwitzu ste bili stacionirani dvije godine i time ste sudjelovali u masovnim ubojstvima”, rekla je sutkinja Anke Grudda 94-godišjem osuđeniku Renholdu Hanningu.

Hanning nije izravno sudjelovao u ubojstvima ali je kao čuvar pridonio tome da, kako je navedeno u obrazloženju presude, “sustav funkcionira”.

“Optuženi je znao da tisuće nedužnih stradava u plinskim komorama”, stoji u obrazloženju.

Sam Hanning je tijekom suđenja priznao da je od 1942. do 1944. bio u Auschwitzu kao pripadnik specijalnih postrojbi SS i da je bio zadužen za čuvanje objekata. On je međutim zanijekao bilo kakvu vezu s ubojstvima što je tvrdila i njegova obrana tražeći oslobađajuću presudu.

Hanning je u jednom navratu izjavio kako “najdublje žali što je pripadao jednoj zločinačkoj organizaciji”.

Ministar pravosuđa savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Thomas Kutschaty se založio za daljnja suđenja koja bi rasvijetlila događaje tijekom tzv. Trećeg Reicha ali je istodobno kritizirao sporost kojom se taj proces odvija.

“Njemačka je puno prekasno započela s prikladnim kažnjavanjem počinitelja i sudionika grozota počinjenih tijekom nacionalsocijalističkog režima”, rekao je Kutschaty.

Proces Hanningu, se, zbog duboke starosti mogućih osumnjičenih, u javnosti doživljava kao jedan od posljednjih procesa direktnim počiniteljima zločina tijekom Drugog svjetskog rata.

Komentiraj