Ubojici Borisa Nemtsova 20 godina zatvora

EPA/SERGEI CHIRIKOV

Zaur Dadayev, Čečen koji je ubio glasnog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, Borisa Nemtsova, osuđen je u srijedu na 20 godina zatvora na vojnom sudu u Moskvi. Njegova četiri pomagača dobili su zatvorske kazne u trajanju od 11 do 19 godina.

55-godišnji Nemtsov ubijen je u veljači 2015. godine, a njegova obitelj strahuje da osoba koja zapravos toji iza njegovog ubojstva nikada neće biti uhićena, a slučaj neće biti zaključen do tada. Odvjetnici obitelji Nemtsov vjeruju da iza ubojstva stoje visoki dužnosnici u Čečeniji, prenosi BBC.

Dadayev je bivši član elitnog bataljuna iz Čečenije, čiji je zapovjednik bio Ramzan Kadyrov. Iako je priznao ubijstvo Nemtsova, vijeće za ljudska prava istaknulo je da je to vjerojatno učinio pod pritiskom i nakon mučenja.

Nemtsov je 1990-ih godina bio zamjenik premijera pod predsjednikom Borisom Jeljcinom. Dolaskom Vladimira Putina na vlast, postao je vođa opozicije, a posebno se istaknuo u prosvjedima protiv Putina 2011. godine.

Na dan ubojstva, Nemtsov je u radio intervjuu optužio Putina da je lagao oko ruske aneksije Krima. Ubijen je kada je prelazio most Bolshoi Moskvoretsky, a Dadayev je u njega ispalio nekoliko hitaca u leđa.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner