EPA/JEAN-MARC LOOS

Napadač iz Strasbourga jučer je trebao biti uhićen zbog pljačke

Francuska policija još uvijek traga za 29-godišnjim napadačem koji je u utorak navečer u Strasbourgu ubio najmanje troje i ranio još 13 osoba. Riječ je, pišu francuski mediji o okorjelom kriminalcu, koji je jučer ujutro trebao biti uhićen zbog pljačke i pokušaja ubojstva.

Roland Ries, gradonačelnik Strasbourga, nazvao ga je kriminalcem s “teškom pravosudnom prošlošću”. BFM TV i Le Figaro imenovali su napadača kao Cherifa Chekkata.

Policija je objavila kako je 29-godišnji osumnjičenik rođen u Strasbourgu, te već poznat vlastima kao mogući terorist. Napadač je bio na takozvanom Fiche S popisu na kojemu je 26.000 osoba koji predstavljaju sigurnosni rizik, a vjeruje se kako je oko 10.000 njih radikalizirano, javlja Reuters.

Lokalne novine Dernières Nouvelles d’Alsace navode da je napadač 2011. godine bio osuđen na dvije godine zbog oružanog napada.

Policija je pretražila njegov stan u okrugu Neudorf, gdje je pronašla granate. Napadač je u utorak ujutro pobjegao iz svog stana. Cherif je svoj krvavi pohod započeo oko 20 sati na adventu u središtu Strasbourga.

Osumnjičenik je nakon napada pobjegao nakon razmjene vatre s vojnicima i policijom, a vjeruje se da je ranjen. Njegov motiv za napad nepoznat je. “Dva puta se sukobio s našim sigurnosnim snagama”, izjavio je francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner. Za napadačem traga više od 350 policajaca i vojnika, a granične kontrole su pojačane, baš kao i sigurnosne mjere na božićnim sajmovima diljem zemlje.

Pustoš i muk na Božićnom sajmu nakon pucnjave u Strasbourgu

Komentiraj