Ubojica britanske zastupnice na sudu: “Moje je ime smrt izdajicama, sloboda za Britaniju”

EPA/HANNAH MCKAY

Pedesetdvogodišnji muškarac optužen za ubojstvo britanske parlamentarke Jo Cox izašao je u subotu pred sud, a na traženje suca da se predstavi kazao je: “Moje je ime smrt izdajicama, sloboda za Britaniju”, javlja Reuters i podsjeća da je taj napad šokirao zemlju, a kampanje za referendum o članstvu u Europskoj uniji privremeno su prekinute.

Cox (41), pristašu ostanka Velike Britanije u Europskoj uniji, upucao je i probo nožem u četvrtak Thomas Mair za kojega svjedoci kažu da je vikao “Prvo Britanija”, u njezinu izbornom okrugu u blizini Leedsa u sjevernoj Engleskoj. Maira se povezuje s neonacistima, a ima i povijest duševne bolesti.

Muškarac star 77 godina koji je pokušao zaštititi Cox u bolnici je nakon što je zadobio ozbiljnu trbušnu ozljedu.

Mair, iz Birstalla u Yorkshireu, gdje je Cox ubijena, pojavio se danas na nižem sudu u Londonu s optužbom za ubojstvo, nanošenje teških tjelesnih ozljeda te posjedovanje vatrenog i drugog oružja.

Policija je rekla da su i pripadnici protuterorističke službe uključeni u istragu napada do kojega je došlo kada je Cox stigla na susret sa svojim biračima.

Prvo Britanija, krajnje desna nacionalistička skupina, zanijekala je bilo kakvu povezanost s Mairom, ali je američka skupina za građanska prava rekla kako je on ranije bio povezan s jednom neo-nacističkom organizacijom.

Southern Poverty  Law Center (SPLC), skupina za građanska prava sa sjedištem u Alabami, rekla je na svojim internetskim stranicama kako je došla do podataka koji pokazuju da je Thomas Mair bio povezan s neo-nacističkom organizacijom Nacionalni savez (NA) 1999.

SPLC je objavio slike koje, kako kaže, pokazuju narudžbenice za knjige koje je Mair, čija je adresa naznačena kao Batley u sjevernoj Engleskoj,  kupio od NA-ova izdavača National Vanguard Books u svibnju te godine. Narudžbe uključuju priručnik o tome kako sastaviti pištolj, rekao je SPLC.

Britanski premijer David Cameron rekao je da je Jo Cox bila “bila izvrsna aktivistkinja s velikom žarom, velikim srcem”. “Izgubili smo veliku zvijezdu”, istaknuo je. “Ispravno je da suspendiramo kampanju za ovaj referendum i u ovom strašnom trenutku svi smo u mislima s Joinom obitelji i njezinim sugrađanima.”

Cameron je odao počast Jo Cox na bdijenju u Birstallu na koje je došao zajedno s vođom laburista Jeremyjem Corbynom i predsjednikom parlamenta Johnom Bercowom.

Zastupnica Jo Cox bila je majka dvoje djece, te je radila na predsjedničkoj kampanji Baracka Obame 2008.  Završila je sveučilište u Cambridgeu, te radila kao humanitarka prije no što je postala zastupnica laburista za okruge Batley i Spen u 2015. Poznata je po svom radu na ženskim pitanjima, te je surađivala s nekoliko humanitarnih organizacija.

Komentiraj