‘Ubit ću te ako sada umreš’: Lee Marvin je bio odličan u ‘tvrdim’ ulogama

Lee Marvin je bio slavni američki glumac, poznat po ulogama “tvrdih” kauboja, vojnika i policajaca u uspješnim akcijskim filmovima 1960-ih i 1970-ih. Još kao mladog dečka su ga zbog lošeg ponašanja izbacili iz nekoliko škola, pa se priključio vojsci i kao pripadnik 4. divizije američkih marinaca postaje snajperist. Sudjelovao je u bitci za otok Saipan, gdje je većina njegova voda izginula. Ranjen je i otpušten iz vojske sa činom vojnika prve klase.

Snimao je do pred kraj svog života, a filmovi su mu sve bolji i bolji. Doduše, odbio je glumiti u “Raljama” Stevena Spielberga, objasnivši da kao strastveni ribolovac ne bi mogao izaći na oči prijateljima nakon što se pretvara da ubija gumenog morskog psa.
Odlična mu je bila i uloga upornog skitnice u filmu “Jedan vlak za dvije bitange” (Emperor of the North) u kojem, već u sedmom desetljeću života, vrlo slikovito razbija glavu Ernestu Borgnineu koji pada s vlaka obliven krvlju. Kažu da je ta scena nasilja slikovit mini-rezime Marvinove karijere.

U jednom od svojih poslednjih filmova ostvario je možda i najbolju ulogu u karijeri – “Velika prva divizija” (The big red one), kontroverznog režisera Semuela Fulera iz 1980. godine. Marvin glumi narednika veterana, koji za razliku od svojnih mladih vojnika nema iluzija što je rat i samo pokušava sačuvati njihove živote, uz maestralan nastup koji je na neki način bio rezime njegovog ratnog i životnog iskustva. Sam film dočekan je na nož od jednog dijela kritike ali je vremenom stekao kultni status uz nekoliko antologijskih scena poput ulaska u nacistički logor ili završnu scenu kada narednik spašava ranjenog njemačkog vojnika nakon objave o kraju rata uz nezaboravne riječi: ”Ubit ću te ako sada umreš”!

Lee Marvin je umro sasvim prirodno, od srčanog udara, 29. kolovoza 1987. godine.

Komentiraj