Ubijen etiopski general koji je predvodio neuspio pokušaj državnog udara

Ravnatelj etiopske sigurnosne službe pokrajine Amhare, general Aseminew Tsige, kojeg smatraju odgovornim za ubojstva zapovjednika glavnog vojnog stožera i visokih dužnosnika te pokrajine na sjeverozapadu zemlje, ubijen je u ponedjeljak hitcem iz vatrenog oružja (foto ilustracija).

General Asaminew, javlja televizija EBC, blizak vlasti, “ubijen je hitcem iz vatrenog oružja u četvrti Zenzelma u Bahir Daru, glavnom gradu pokrajine Amhare, dok je bio u bijegu nakon neuspjelog državnog udara tijekom proteklog vikenda”.

U Etiopiji je u ponedjeljak proglašen dan žalosti nakon ubojstava koja su se dogodila u subotu u dvama odvojenim napadima koje vlasti smatraju pokušajem rušenja pokrajinske vlade Amhare.

Pošto je u travnju 2018. nakon dvogodišnjih nemira u Etiopiji došao na vlast, premijer Abiy Ahmed je nastojao demokratizirati zemlju legalizirajući disidentske skupine, kažnjavajući kršenje ljudskih prava i jačajući medijsku slobodu. Usto je počeo provoditi gospodarske reforme.

No mora se boriti sa čestim međuetničkim napetostima koje su većinom povezane s posjedovanjem zemlje i s iskorištavanjem prirodnih bogatstava i koje nerijetko prerastaju u sukobe u toj zemlji s više od 100 milijuna stanovnika.

Komentiraj