Ubijanje uskraćivanjem: 0,3 posto cjepiva siromašnima, 80 posto bogatima

Šest najsnažnijih proizvođača cjepiva potiču “neviđenu krizu ljudskih prava”, jer se ne žele odreći prava intelektualnog vlasništva i podijeliti tehnologiju proizvodnje cjepiva, objavio je Amnesty International (AI), dodajući da većina tih tvrtki nije dala prioritet isporuci cjepiva siromašnima.

U novom izvještaju, organizacija je ocijenila šest tvrtki koje “u svojim rukama drže sudbinu milijardi ljudi” – AstraZeneca, BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax, i Pfizer.

Izvještaj prikazuje “sumornu sliku industrije koja na žalost ne poštuje ljudska prava.”

“Cijepljenje je jedini put za izlazak iz ove krize. Trebalo bi biti vrijeme da ove kompanije, koje su tako brzo stvorile vakcine, proglasimo herojima. Ali umjesto toga, na njihovu sramotu i na našu kolektivnu žalost, namjerno blokiranje prijenosa znanja farmaceutske industrije, njihovo usmjeravanje cjepiva i poslovanje u korist bogatih država, proizvelo je krajnje razoran nedostatak cjepiva za mnoge druge,” rekla je Agnes Callamard, glavna tajnica AI-ja.

Takvo ponašanje “gura dijelove Latinske Amerike, Afrike i Azije u nove krize, a njihove slabe zdravstvene sustave do samog ruba, te uzrokuje desetine tisuća smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti svakoga tjedna,” izjavila je Callamard.

“U mnogim zemljama s niskim primanjima čak ni zdravstveni radnici i osobe u riziku nisu cijepljeni” dodala je.

AI dodaje kako će samo tri od tih tvrtki – BioNTech, Moderna i Pfizer – i pored ovih ogromnih nejednakosti, do kraja 2022. godine zajedno zaraditi 130 milijardi dolara. “Dobit nikada ne bi trebala doći prije života,” naglasila je Callamard.

AI je proučio politiku ljudskih prava svake od tih tvrtki, strukturu cijena cjepiva, njihovu evidenciju o intelektualnom vlasništvu, razmjenu znanja i tehnologije, raspodjelu dostupnih doza vakcine i transparentnost, te je utvrdio da spomenutih šest proizvođača nije ispunilo obveze o ljudskim pravima.

“Od 5,76 milijardi doza koje se primjenjuju diljem svijeta, neznatnih 0,3% otišlo je u zemlje s niskim prihodima, a preko 79% u zemlje s višim srednjim i visokim prihodima,” navodi Amnesty International, dodajući da su spomenute tvrtke, umjesto da surađuju s COVAX-om, “nastavile opskrbljivati zalihe za države za koje je poznato da gomilaju cjepivo.”

“Sve ocijenjene kompanije do sada su odbijale sudjelovati u međunarodno koordiniranim inicijativama osmišljenim da povećaju globalnu ponudu razmjenom znanja i tehnologije. Također su se protivili prijedlozima za privremeno ukidanje prava intelektualnog vlasništva, poput odricanja po Sporazumu o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS) koje su predložile Indija i Južna Afrika,” navodi organizacija.

Detalji iz izvještaja pokazuju da su Pfizer i BioNTech samo Švedskoj do sada “isporučili devet puta više cjepiva nego svim zemljama s niskim prihodima zajedno”, kao i da će ostvariti dobit višu od 86 milijardi dolara do kraja 2022 godine.

Moderna još nije isporučila nijednu dozu u zemlju s niskim prihodima. Isporučila je samo 12% u zemlje s nižim srednjim prihodom, i neće isporučiti veliku većinu svojih narudžbi za COVAX do 2022. Više cijene znače da je planirano da će do kraja 2022. godine zaraditi više od 47 milijardi dolara.

Komentiraj