Uber u Britaniji izgubio spor oko prava radnika

EPA/ALEX HOFFORD

Tehnološka tvrtka Uber izgubila je u petak u Velikoj Britaniji sudski spor koji se vodio oko prava radnika, nakon što je Prizivni radni sud presudio da vozači te tvrtke zaslužuju radnička prava poput zajamčene minimalne plaće, što je udarac kompaniji koja se bori da zadrži dozvolu rada u Londonu.

Uber je odmah objavio da će se žaliti na donesenu sudsku odluku. Ta američka tvrtka, koja nailazi na veliki otpor tradicionalnih taxi kompanija i regulatornih tijela, već se prije suočila sa sudskim porazima u zemljama diljem svijeta. Uber je također morao potpuno napustiti neke zemlje, poput Danske i Mađarske.

Prošle godine, dvojica vozača su pred britanskim sudom uspješno dokazali da bi im Uber trebao dati radnička prava, poput prava na plaćeni godišnji odmor i prava na pauzu na poslu.

Uber tvrdi da njegovi vozači fleksibilno raspolažu svojim vremenom i da su samozaposleni te im prema britanskom zakonu pripadaju osnovne povlastice, poput zdravstvenog osiguranja i zaštite na radu.

“Glavni razlog zašto se vozači odlučuju za Uber je što cijene slobodu odabira: kada i gdje će voziti i stoga se namjeravamo žaliti”, kazao je glavni direktor Ubera za Veliku Britaniju Tom Elvidge.

Komentiraj