U ZICERU šest novih ‘high tech’ laboratorija za pomoć startupovima

U Zagrebačkom inovacijskom centru ZICER u srijedu je predstavljeno šest novih ‘high tech’ laboratorija, čijim se uslugama i opremom mogu služiti startupovi koji rade u ZICER-u, ali i svi drugi zainteresirani tehnološki orijentirani poduzetnici.

Riječ je o tehnološkim centrima za razvoj sučelja, za elektroniku, za digitalnu forenziku, za tehnologiju zaštite okoliša, za 3D modeliranje i za Internet of Things-IoT, uz što još ide i drvno-metalska radionica s obradnim centrom, a svi su, kako su kazali predstavnici ZICER-a na predstavljanju, opremljeni uređajima visoke tehnologije i namijenjeni istraživanju i razvoju.

U sve to su inkubirani startupovi koji su razradili laboratorije, a i koncept im je novi, jer je predviđeno da se pojača suradnja poduzetničke i akademske zajednice, što znači i da svatko iz ZICER-a kome treba primjerice 3D printer ili usluga mjerenja razine kvalitete, kao i oni izvan njega a povezani s njim, to mogu besplatno dobiti u tim laboratorijima.

Jedan od ‘stanara’ ZICER-a koji to već koristi je i Ivan Vidaković sa svojom tvrtkom Hexaworx, koja se bavi proizvodnjom dronova i uslugama uz dronove, uključujući i edukaciju i dostavu, a koji je naglasio da mu to sve odlično dođe jer u ZICER-u sada ima puno više sadržaja i opreme nego prije.

Nazivajući ih i “laboratorijima za budućnost Zagreba”, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić naglasila je da da će to dodatno osnažiti ZICER kao mjesto susreta inovativnosti i poduzetništva, kao i da Grad Zagreb zadnjih nekoliko godine sve više ulaže u nove tehnologije i startup zajednicu.

“I dalje ćemo nastaviti ulagati u startupove i sve one koji su inovativni i mogu pridonijeti dodanoj vrijednosti za Zagreb, a kako želimo da ZICER bude ne samo zagrebački nego i hrvatski inovacijski centar, pripremamo i energetsku obnovu paviljona 12 na Zagrebačkom velesajmu gdje se nalazi. To će ujedno biti i ogledni primjer energetske obnove neke zgrade, u sklopu čega će se urediti i prizemlje te zgrade, a sve će koštati oko 80 milijuna kuna”, najavila je Jozić.

I Jozić i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić naglasili su važnost sudjelovanja i Grada Zagreba i tog Ministarstva u cijelom projektu, tijekom kojeg je, od lipnja 2017. do lipnja 2019., uređeno i opremljeno tih šest laboratorija, a ukupna vrijednost projekta je 19,5 milijuna kuna, od čega je 15,7 milijuna kuna stiglo iz EU fondova.

“Glavni cilj je bio stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja kojim će se potaknuti i povećanje konkurentnosti Zagreba i okolice. ZICER je jedan od najaktivnijih inkubatora u Hrvatskoj, i nadamo se da će se i dalje razvijati”, ocijenio je Jelić, najavljujući za početak lipnja novi zajednički natječaj ministarstava regionalnog razvoja i EU fondova te gospodarstva i poduzetništva za europska sredstva vrijedan 700 milijuna kuna.

To će biti natječaj za inovativne male i srednje poduzetnike, sukladan strategiji pametne specijalizacije, odnosno za djelatnosti energetike, medicina, drvo-metal, zdrava hrana i ICT, a poduzetnici će moći dobiti bespovratna sredstva za razvoj novih tehnologija, izradu protutipova, plasman na tržište, kupovinu opreme i drugo.

“Osim tog natječaja, ići će još jedan tijekom ljeta, vrijedan oko 100 milijuna eura, ali i za male, i srednje i velike poduzetnike, namijenjen za istraživanje i razvoj, jer se time želi podići za sada još uvijek niska razina tog segmenta u Hrvatskoj”, najavio je Jelić, dodajući da bi sa ta dva natječaja, ukupno vrijednih oko 200 milijuna eura, Hrvatska puno mogla napraviti za razvoj, nabaviti opreme i zaposliti ljude.

Komentiraj