U Ženevi nastavak teških mirovnih pregovora o Siriji

EPA/SERGEI ILNITSKY

Teški mirovni pregovori o Siriji ponovno su u četvrtak započeli u Ženevi pod okriljem Ujedinjenih naroda, uz predstavnike sirijske vlade i oporbe koji nisu u stanju pronaći rješenje šestogodišnjeg sukoba.

Za doček izaslanstva u srijedu je bio zadužen zamjenik posebnoga UN-ova izaslanika za Siriju Staffana De Misture, Ramzy Ezzeldin Ramzy.

“Danas smo obavili preliminarne razgovore sa sirijskom vladom, no tijekom dana ćemo razgovarati i s ostalim sudionicima kako bismo pripremili sutrašnje pregovore”, rekao je Ramzy novinarima nakon sastanka s izaslanstvom iz Damaska u hotelu blizu ženevske zračne luke.

Vladino izaslanstvo predvodi Bašar al Džafari, veleposlanik Sirije pri UN-u.

Ramzy će se tijekom dana sastati i s izaslanstvom Visokog povjerenstva za pregovore koji čine ključne oporbene grupe, a predvodi ih Nasr al Hariri.

De Mistura će u petak boraviti u sjedištu UN-a u New Yorku, u srijedu je bio u službenom posjetu Moskvi, a u četvrtak Ankari.

Rusija, koja podupire režim u Damasku i Turska, bliska oporbi, zajedno s UN-om nadziru primjenu prekida vatre.

U vrijeme početka pregovora u Ženevi i dalje bjesne sukobi u Siriji. Džihadisti i druge pobunjeničke skupine napredovale su sjeverno od Hame u borbi protiv sirijske vojske.

Oko sirijske prijestolnice Damaska također se vode teške borbe i ostalo je odsječeno oko 300.000 ljudi kojima je potrebna humanitarna pomoć, izjavio je UN-ov humanitarni savjetnik za Siriju Jan Egeland istaknuvši da treba uspostaviti prekid vatre kako bi mogli doći humanitarni konvoji.

“Oni u potpunosti ovise o našoj opskrbi. Umiranje od gladi može početi svaki čas ako ne uspijemo tamo doći idućih tjedana”, rekao je Egeland za Reuters u Ženevi.

Komentiraj