U zbirci zdjela za juhu u Muzeju Winterthur i ona Georgea Washingtona

Unsplash/Ella Olsson

Zdjele za juhu su i danas važan dio posuđa svakog kućanstva, a u prošlosti su se ove posude za posluživanje  koristile više i imale su izniman značaj. Bogatije plemićke obitelji su imale u vlasništvu jušnike  izrađene od legure plemenitih metala, neke su preferirale visokokvalitetni i bogato ukrašen porculan. Namjena je uvijek bila ista, okupljanje obitelji oko ukusnog obroka, koji je započinjao zdravom juhom. Prošlost čuvaju u američkom Muzeju Winterthur u čijem stalnom postavu je više od petsto jušnika.

Određen broj zdjela za juhu u ovom velikom muzeju ima sasvim neobičan oblik, od onih nalik na domaće životinje pa sve do smiješnih dizjanerskih i umjetničkih rješenja. Tu je i jušnik američkog predsjednika Georgea Washingtona.

Muzej Winterthur se nalazi na sjeveru američke države Delaware. Prije je bio dom kolekcionara Henrya Francisa du Ponta, a danas čuva jednu od najvažnijih američkih zbirki namještaja, umjetničkih djela i drugih eksponata. Nakon što je uz zgradu  90-ih godina dodana nova građevina, procjenjuje se da u sobama muzeja ima oko 85 tisuća predmeta. Većina soba je inače otvorena za posjetitelje.

Komentiraj