U Zaprešiću iseljena 81 obitelj, štete od potresa još se zbrajaju

Potes koji je prošlog tjedna pogodio područja oko Petrinje prouročio je velike štete i u Zaprešiću. Nasreću, šteta je samo materijalna, nije bilo žrtava.

Stradala je zgrada suda, županije, matični ured i zgrada škole, ali i stambene zgrade. Iseljena je 81 obitelj, neki su kod najbližih, neki u pansionu, a šteta se još zbraja – otkrio je to u razgovoru za N1 dogradonačelnik Zaprešića Damir Benčević.

“Brojke su velike, ali čekamo statičare. Neki javni objekti su za rušiti, imamo 80-ak oštećenih stanova, a neke zgrade su strukturalno oštećene, to će biti veliki novci. Za tri sata su nam građani smješteni u jednom pansionu kraj Zaprešića, 40-ak ih je tamo”, rekao je.

No, ističe kako se nisu svi iselili. U tri stambene zgrade, kaže, ne bi trebao biti nitko. Ali, jedan kospodin ne želi otići, a Benčević kaže da će ga danas morati iseliti jer je tamo doista opasno.

Dogradonačelnik dodaje da su građani dobili jednokratnu pomoć: “Riješili smo preko 100 oštećenja na privatnim kućama, ljudima za sanaciju krovišta i dimnjaka dodijeljeno je 2.000 kn i jednokratna pomoć od 5.000 kn svima koji su iseljeni. Sad radimo na subvenciji privremenog smještaja.”

Komentiraj

nacional banner
nacional banner