U Zagrebu u nedjelju još jedan prosvjed protiv Stožera

Još jedan prosvjed protiv Stožera civilne zaštite održat će se danas, u nedjelju, u središtu Zagreba. “Imamo veliku grupu na Facebooku, 160.000 ljudi, očekujemo velik odaziv u skladu s tim”, najavio je za N1 Tomislav Pilkić, jedan od organizatora.

“Okupljanje je na Trgu kralja Tomislava u 15 sati, slijedi šetnja do Trga bana Jelačića i tamo je glavna manifestacija. Govorit će obični ljudi, članovi Facebook grupe, neće biti javnih osoba, zastupnika…”, kaže Pilkić.

“To nije antikorona prosvjed, nećemo prosjedovati protiv bolesti nego protiv Stožera i Vlade koja ga je postavila, te protiv mjera”, kaže Tomislav Pilkić. “Većina mjera je promašena, vidimo ih po zapadnoj Europi, one ne vode nikamo, nisu dovele ni do kakvih rezultata”, dodaje.

Smatra da se kriza može riješiti na dva načina: “Jedan je model Kine – potpuna blokada države i oduzimanje svih prava. To u našem sustavu nije moguće. Drugo rješenje je ono kakvo ima Švedska, pustiti virus da se kontrolirano širi, ali pritom i paziti na one koji su ugroženi – starije osobe i imunokompromitirane. Sve ovo između što imamo, ne vodi nikamo. Zemlje koje su uvele lockdown, to nije donijelo nikakve rezultate”, kaže Pilkić.

“Mi nemamo lockdown jer je Vlada pod pritiskom ljudi. Mi jedini u Europi imamo ovako veliku grupu na Facebooku koja djeluje protiv Vlade… Vlada se boji uvesti lockdown”, kaže. “Problem su i financije, znamo kako država stoji, Hrvatska nema novaca, ne može si priuštiti takve blokade kao npr. Nizozemska”, dodaje.

Traže ukidanje Stožera. “Tražimo da to preuzme struka, ne samo epidemiolozi, nego i psiholozi, ekonomisti…, koji neće biti ovisni o stanci”, kaže Pilkić.

Na pitanje bi li tada mjere bile još strože, odgovara da ne. “Tamo gdje struka preuzme, nema restrikcija. Tu su i psiholozi, ekonomisti, ne samo epidemiolozi. Mi mjesecima imamo psihologe koji upozoravaju da ovakav sustav nije dugoročno održiv”, objašnjava Pilkić.

Očekuje da će današnji prosvjed, za koji su dobili dozvolu policije, biti miran.

Komentiraj