U Zagrebu sedam novih slučajeva zaraze, u Hrvatskoj danas dosad ukupno 17

U Hrvatskoj je danas najmanje 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Šest novih slučajeva je iz Splitsko-dalmatinske županije, a još dva nova slučaja su u Osječko-baranjskoj županiji. Jedan novi slučaj zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a sedam u Gradu Zagrebu. Jedan novi slučaj zabilježen je i u Zagrebačkoj županiji.

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije izvijestio je kako je pet novih slučajeva zabilježeno u Solinu, a jedan u Splitu.

Sedam novih slučajeva u Zagrebu

U Gradu Zagrebu je sedam novih slučajeva. Testirano je 94 ljudi.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je na konferenciji za novinare da je razlog za povećanje popuštanje mjera i veće migracija.

Bandić je dodao da je većina novooboljelih kontakti, koji su se zarazili na druženju sa zaraženim osobama

“Zagrepčani su disciplinirani i samosvjesni ljudi. Ovo što se događa nije slučajno. Bojim se da, kad se u utorak vratimo, ne budemo imali i goru situaciju. Vratimo stvari u bocu, nije puno iscurilo, ali ono što je iscurilo nije dobro. Treba nam još više discipline”, poručio je zagrebački gradonačelnik i pozvao građane na oprez.

Novi slučaj i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

“U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je 1 novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o osobi koja ima prebivalište na području grada Dubrovnika, a koja se zarazila u Zagrebu.

U pitanju je mlađa muška osoba dobrog općeg stanja s blagim simptomima, a njegovi kontakti se obrađuju. Od ukupno 54 analizirana uzorka u petak, jedan se ponavlja, a preostala 52 su negativni.

Od početka pandemije na analizu je poslano 3395 uzoraka.

Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH”, navodi se u priopćenju.

Nema novih slučajeva u Centru za autizam i OŠ Marjan

“Prema izvješću NZJZ -a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 154 obrađena testa sa područja SDŽ, 6 je novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 1 osoba i Solina 5 osoba.

Svi novooboljeli obiteljski su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva koji su importirani iz drugih država.

70 osoba nalazi se u samoizolaciji. 1 osoba je hospitalizirana. Svi testirani iz Centra za autizam Split kao i iz O.Š. Marjan negativni su na COVID infekciju”, priopćio je juros Stožer Splitsko-dalmatinske županije.

Oboljele osobe boravile u Srbiji

Danas se u Osječko-baranjskoj županiji sastao Stožer civilne zaštite OBŽ na kojem su izneseni podaci o broju oboljelih od koronavirusa tijekom posljednja 24 sata.

U KBC Osijek testirano je 16 uzoraka od kojih su dva pozitivna na koronavirus. Riječ je o osobama koje su boravile u Srbiji, a javile su se epidemiologu zbog povišene tjelesne temperature. Uzeti su im uzorci i sinoć je kod obje osobe utvrđena prisutnost koronavirusa.

Oboljele osobe i dalje imaju blage simptome bolesti te se nalaze na kućnom liječenju.

Epidemiolozi su u razgovoru s novooboljelima prikupili podatke o njihovim kontaktima te je tijekom večeri 5 osoba stavljeno u samoizolaciju. I danas se nastavljaju razgovori s kontaktima oboljelih i određivanje samoizolacije kada je to epidemiološki potrebno.

“Nije nužno kontakte bez simptoma testirati žurno, najvažnije je da kontakti poštuju mjere propisane samoizolacije. Osobe koje se nalaze u samoizolaciji, a osjete simptome, trebaju se žurno javiti epidemiologu”, pojasnila je danas prof. Ljiljana Perić predstojnica Klinike za infektologiju KBC Osijek.

S dvije novopozitivne osobe u Osječko-baranjskoj županiji do sada je zabilježeno 136 oboljelih od koronavirusa”, priopćio je stožer Osječko-baranjske županije.

Jedan novi slučaj u Zagrebačkoj županiji

“Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do subote, 20.06.2020. do 11:00 sati evidentirano je 135 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o jednoj osobi više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava na svom području koje su vidljive niže u tablici. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor2, navodi se u priopćenju Zagrebačke županije.

Svi nalazi učenika splitske osnovne škole negativni na koronavirus

Komentiraj