U Zagrebu pozitivna gotovo trećina testiranih brzim testovima

Od 1.986 građana testiranih u Zagrebu brzim antigenskim testovima, pozitivno je bilo 576, izjavila je za N1 zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javnoz zdravstvo dr Andrija Štampar Sandra Šikić.

“Važno je poduzeti konkretne mjere, izricati mjere izolacije i osnovni cilj je rana detekcija, rana izolacija i praćenje kontakata i to je najkorisniji alat u borbi protiv bolesti covid-19”, rekla je Šikić.

Svako donošenje mjera, kazala je, ima jedan jedini cilj, a to je očuvanje zdravstvenog sustava. “Moje mišljenje je da u se poštivale sve dostupne mjere, ne bismo bili u ovoj situaciji. Nikome nije u interesu lockdown. Zaštita zdravlja ljudi nam je na prvom mjestu, ali osim toga isto tako treba imati na umu i mentalno stanje naših građana. Bilo kakve restrikcijske mjere negativno utječu na sve aspekte života i na zdravlje i mentalno stanje”, rekla je Šikić.

“Moramo dobro balansirati sve te mjere, da bi se koliko-toliko održao normalni život. Gospodarstvo je važno, svi živimo od plaća i nije lako. Ne nosi se jedino Hrvatska s ovakvim problemom. Situacija je složena i treba naći model da se što bolje mjere donesu i da se ne dogode neke teže posljedice”, rekla je Šikić.

Kad je u pitanju cijepljenje protiv covida-19, Šikić je rekla da vjeruje da će se na kraju slušati struka, koja će odrediti dinamiku cijepljenja. “Apeliram na sve da dotad izdržimo. Treba slušati struku, koja najbolje zna odrediti”, rekla je Šikić.

Nemamo posebna žarišta, ali imamo povećanu lokalnu transmisiju, rekla je Šikić o stanju u Zagrebu. “Epidemija je u Gradu Zagrebu pod kontrolom”, dodala je.

Komentiraj