U Zagrebu porasla prodaja zaštitnih maski za lice

Hrvatski zavod za javno zdravstvo poručilo je u srijedu da nema nikakvih sumnji na pojavu koronavirusa u Hrvatskoj, a ljudi masovno kupuju zaštitne maske. Iz ljekarni Grada Zagreba kažu da je prodaja maski porasla za 60 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše Dnevnik.hr.

”Najviše nas pitaju koju im razinu zaštite nudi ta maska, ali u principu se i ne preporučuje da zdrave osobe nose maske, nego osobe koje su bolesne ili putuju avionom, koje imaju povećan rizik”, kaže magistra farmacije Ružica Dizdar.

Svjetska zdravstvena organizacija u Hrvatskoj ističe da nema potrebe za panikom te upozorava da se treba pridržavati uputa koje su epidemiolozi izdali.

”Ako bi se pojavio virus, u populaciji općih mjera zaštite ponavljamo danima da su one iste kao i za gripu – izbjegavanje zatvorenih prostora s puno ljudi, učestalo pranje ruku, osobama koje primijete simptome savjetuje se da ne idu u mnoštvo ljudi, nego se jave svom liječniku, da pokriju usta i nos pri kihanju”, ističe epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Vesna Višekruna Vučina.

Komentiraj