U Zagrebu počeli ‘Desničini susreti 2017.’

Hina

Međunarodni znanstveni skup ‘Desničini susreti 2017.’, ove godine posvećeni 50. obljetnici smrti hrvatskog i srpskog književnika Vladana Desnice, održavaju se od 15. do 17. rujna u Zagrebu, a otvoreni su u petak u Hrvatskom društvu pisaca (HDP) na Gornjem gradu razgovorima i predavanjima o ovogodišnjoj temi, a to je tema smrti u opusu toga autora.

Otvarajući trodnevni skup posvećen piscu smatranom jednim od najznačajnijih hrvatskih književnika druge polovice 20. stoljeća, supredsjedatelj Pripremnog odbora Drago Roksandić istaknuo je kako su ovogodišnji Susreti po broju sudionika među najvećima do sad.

“To je za sve nas koji već dosta godina sudjelujemo u njihovoj organizaciji velika zadovoljština”, rekao je Roksandić u sjedištu HDP-a u Vili Arko.

Ove se godine Susreti održavaju u Zagrebu, gradu u kojem je Desnica umro i gdje je nastao najveći dio njegova književnog opusa, a spajaju temu i motiv smrti u osobnom opusu autora, s bogatom europskom tanatološkom tradicijom, tema koja, kako je istaknuo, najizvornije proističe iz opusa Vladana Desnice.

Okupljene je u ime obitelji Desnica pozdravio piščev unuk i imenjak Vladan Desnica, koji je zahvalio organizatorima što dugi niz godina uspijevaju održati kontinuitet susreta i to s jako zanimljivim i originalnim temama, posebno u kontekstu obilježavanja 50. godišnjice od njegove smrti.

Smrt je jedna od ključnih tema Desničina opusa, ali i europske kulture općenito, što je i razlog za odluku da upravo “igre proljeća i smrti” budu poseban predmet rasprave ovogodišnjih susreta.

Na temu se osvrnuo i domaćin, predsjednik HDP-a Nikola Petković, koji je zapitao o čemu zapravo govorimo kada govorimo o smrti?

“Iako postoji konsenzus da, misleći i očekujući smrt, govorimo o jedinoj izvjesnosti koju svi dijelimo, nije li bespredmetno upitati se o čemu zapravo govorimo kada govorimo o smrti? O iskustvu smrti, strahu od nje, boli i žalovanju, procesu umiranja? Smrt je dakle prva nerješiva nepoznanica ovih susreta”, rekao je Petković.

“Jedino izvjesno i jedino za što mislim da se možemo neupitno osloniti jest opus Vlada Desnice. To je prva egzaktnost, čak i ako je fokus na smrt”, poručio je.

Namjera je Susreta u okviru teme “Smrt u opusu Vladana Desnice i europskoj kulturi – poetički, povijesni i filozofski aspekti povodom 50. obljetnice smrti Vladana Desnice”, kritički propitati tu ključnu egzistencijalnu činjenicu sa stajališta poetičkih, povijesnih i filozofskih tumačenja, antropoloških spoznaja te biomedicinskih pristupa, kako u umjetničkom djelu Vladana Desnice, tako i u europskoj kulturi.

Skup je počeo minutom šutnje u povodu smrti istaknutog intelektualca, političara i pisca, Slavka Goldsteina.

Desničini susreti 2017. rezultat su dugogodišnje suradnje Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije i Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatskog društva pisaca i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Glavni tajnik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Srđan Tapić izrazio je zadovoljstvo kontinuiranom suradnjom na tom za to društvo izuzetno važnom projektu, ocijenivši kako je “teško i zamisliti zahvalniju publiku za razgovor o ovogodišnjoj temi”.

Susreti se realiziraju i u okviru dvogodišnjeg međudržavnog hrvatsko-srpskog projekta “Desničini susreti i hrvatsko-srpski/srpsko-hrvatski interkulturalizam” u suradnji s Institutom za književnost i umetnost iz Beograda.

Kao i svake godine, i ove će u sklopu susreta biti predstavljen zbornik radova sa skupa održanog prethodne godine. Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa ‘Desničini susreti 2016.’, naslovljen “Hrvatsko-srpski/srpsko-hrvatski interkulturalizam danas”, bit će predstavljen danas, tijekom prvoga dana skupa, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner