U Zagrebu otvoren 55. salon primijenjene umjetnosti i dizajna

Kao najveću izložbenu manifestaciju nakon izolacije i pauze svih izložbi radi korone, dočekali smo otvaranje 55. zagrebačkog salona – primijenjene umjetnosti i dizajn u srijedu, 24. lipnja na otvorenom prostoru ispred Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Savska cesta 18, u Zagrebu. Ovogodišnji se Salon realizira u dva prostora Tehničkog muzeja Nikola Tesla – Izložbenoj dvorani uz glavnu zgradu i Hali V te u Galeriji ULUPUH u Ilici 13.

Zagrebački salon ugledna je i najstarija nacionalna izložba suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, s dugom, 50-godišnjom tradicijom još od 1965. Ovogodišnje, 55. izdanje ove manifestacije realizira se u organizaciji ULUPUH-a i pod vodstvom Ivane Bakal, ravnateljice Salona, a posvećeno je primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Središnju temu Salona pod nazivom ‘’Puls trenutka ili što vas pokreće’’ osmislila je Iva Körbler, kustosica i autorica koncepcije. Na natječaj za sudjelovanje na Salonu prijavilo se 247 autora i grupa autora te čak 503 rada. Šesteročlani žiri (Mario Beusan, Branka Benčić, Branko Franceschi, Marko Golub, Iva Körbler i Nika Pavlinek), odabrao je 133 autora i grupa autora te 250 radova, uz pedesetak pozvanih autora.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti najbolje od dizajna, poput radova studija Bruketa & Žinić &Grey, Anselma Tumpića, Made In, Oaze i Ranka Novaka, postave najhvaljenijih izložbi u protekle tri godine (Penezić&Rogina, Damir Gamulin Gamba, Muze), zvučne instalacije, modni dizajn Branke Donassy i Loredane Bahorić, šešire, keramiku i najbolje od suvremene izrade porculana i nakita (Maja Sorić, Lazer Rok Lumezi, Martina Franić, Ljerka Njerš, Danijela Pičuljan). Izložen je i provokativan produkt dizajn- igračke za odrasle nagrađivanog brenda Lelo. Posebna je pažnja posvećena hrvatskom produkt dizajnu za interijere pa su tako među pozvanim autorima Prostoria i Regular Company s namještajem te Grupa s rasvjetnim tijelima.

„Kako se rijetko dogodi da umjetnici generacijski ili unutar tri do pet godina sami profiliraju neki stilsko-tematski pravac ili fenomen, zamislila sam jednu vrstu anti-koncepcije koja nije stroga, teoretski rigidna i usko usmjerena jer nisam pristaša forsiranog usmjeravanja umjetnika u rigidne kustoske koncepcije koje najčešće izostavljaju mnogo odličnih umjetnika, posebice ako se uzme u obzir kako je Salon fleksibilan presjek trogodišnjeg stvaralaštva najboljih umjetnika u svojim sekcijama i afinitetima. Stoga sam u svojoj koncepciji željela da se umjetnici vrate ishodištima vlastita umjetničkog stvaranja, onomu što ih pokreće, onomu radi čega su se uopće odlučili profesionalno baviti umjetnošću. Drugim riječima, tražimo odgovore na pitanje zašto su se uopće počeli baviti umjetnošću / odlučili se za taj poziv / zašto misle da su upravo njihova djela potrebna našem okruženju / društvu“, pojašnjava autorica teme Salona u pratećem tekstu. Tema se dobro uklopila u stanje društva nakon prve izolacije od korone i zagrebačkog potresa pa su neki umjetnici u svojim radovima direktno reagirali upravo na taj stresni period.

Organizator izložbe je ULUPUH, partneri na projektu su Tehnički muzej Nikola Tesla i Muzej Mimara, a izložba je financijski realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Izložba je otvorena do 14. srpnja.

Komentiraj