U Zagrebu 922 nova slučaja zaraze, pozitivno 126 medicinskih djelatnika

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba u ponedjeljak je održao konferenciju za novinare, na kojoj je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar je potvrdio da su u Gradu Zagrebu 922 nova slučaja zaraze te da je u Štamparu 960 testiranih.

“No bilo je testiranja i na drugim punktovima, tu ne znamo točan broj”, dodao je.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je otkrio kako je 126 medicinskih djelatnika pozitivno u Zagrebu.

Na području Policijske uprave zagrebačke zabilježeno je 6 kršenja mjera samoizolacije te 3 kršenja mjera Nacionalnog stožera. 43 zaposlenika PU zagrebačke je pozitivno, 105 je u samoizolaciji.

“Što se tiče antigenskih testova, mi prije kraja tjedna nismo u mogućnosti krenuti s njima. Validacija će biti gotova tek sutra. Radimo validaciju od subote, ali da bismo imali pravu validaciju moramo obraditi 100 testova. Ti testovi nemaju 100 posto sigurnost, samo PCR imaju. Kad imamo jako velike brojke, prihvatljivo je do 5 posto lažno negativnih testova”, kazao je Šostar.

“Brzi testovi su prihvatljivi za one pacijente koji imaju izražene simptome, ostali će i dalje morati raditi PCR testove”, dodao je.

Jeleč je rekao kako je zbog ovakvih brojki jasno da će 10-ak posto oboljelih razviti tešku sliku bolesti. “Trenutno zdravstveni sustav to jako teško podnosi, i danas ćemo imati sastanak s ministrom. U ovom tjednu očekujemo da će se aktivirati i veliki kapaciteti tipa Arene, jer broj oboljelih postaje jako velik.”

Bolnica u Rockefellerovoj će najvjerojatnije također primiti dio bolesnika, to je dogovoreno u Ministarstvu, rekao je Jeleč.

Korona je ušla u devet domova za starije i u posljednja 24 sata pozitivno je 13 korosnika. Ukupno je pozitivan 101 korisnik.

Komentiraj