U Zagrebu 211 novozaraženih, u karanteni na Tomislavcu 30 stranih studenata

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba Zvonimir Šostar u četvrtak je za HRT potvrdio da je u posljednja 24 sata u Gradu Zagrebu evidentirano 211 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč za emisiju ‘Studio 4’ otkrio je da se na Tomislavcu u karanteni nalazi trideset studenata.

“Protekli period pokazao je značajan broj inficiranih i to pred zdravstveni sustav i društvo postavlja niz problema na koje moramo naći odgovor. Moramo naći ravnotežu u kojoj možemo funkcionirati”, rekao je Jeleč te upozorio da je početkom rujna u Zagreb došlo 60 tisuća studenata. Epidemiološka situacija i profil zaraženih govori da je prosječna dob zaraženih oko četrdesetak godina.

“Veliki je broj mladih. U karanteni na Tomislavcu je 30 studenata, koji su mahom iz drugih zemalja – najviše iz Španjolske”, kazao je Jeleč.

Preporuke fakultetima da pređu na ‘online’ nastavu

“Kao glavno pitanje nameće se pitanje nastave i ‘online’ sustav će sasvim sigurno u ovakvoj situaciji imati prednost i u tom smjeru će ići preporuke”, naglasio je Jeleč. Dodao je kako se većina zaraženih mladih ljudi – zarazila na druženjima i sličnim nekontroliranim situacijama. Govoreći o preporukama za ‘online’ nastavu, kaže – mislio je uglavnom na fakultete.

“Veliki su problem asimptomatski bolesnici. Bit će prehlada, gripe i sve je od početka pripremano za takav oblik nastave”, upozorio je Jeleč i dodao da o tome samostalno odlučuju fakulteti, temeljem vlastite procjene.

Poručio je da je opterećen cijeli zdravstveni sustav. “Svi smo kao zajednica iscrpljeni, pa je u tom smislu i enorman pritisak na epidemiologe. Međutim, oni su dobar uzorak javnog zdravstva. Odrađuju lavovski posao. U prosjeku imaju 4 puta više posla nego dosad i svi su bili na linijama. Veliku im pomoć pružaju i psihijatri i liječnici opće medicine. Svi su uposleni preko glave. A i ranije smo imali manjak zdravstvenog kadra”, objasnio je Jeleč. Ipak, navodi da se zdravstveni sustav zasad dobro drži.

Na kraju je istaknuo da je odgovornost svakog pojedinca važna. “Rad je otežan i usporen zbog metodologije rada ali je važno da se samoizolacijama sustav ne ‘desetkuje’. Naglasio je kako su svi ovisni jedni o drugima te kako svaki pojedinac radi na potencijalu zajednice – važno je da čuva sebe i druge”, zaključio je Jeleč.

Komentiraj