U zagrebačkoj srednjoj školi svaki učenik mora dati 100 kuna jer nemaju za nastavu

Hrvatski školarci danas se vraćaju u klupe. U novu školsku godinu kreće 318 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 38 tisuća prvašića i gotovo 146 tisuća srednjoškolaca.

Kurikularna reforma ove jeseni ulazi u sve hrvatske škole i to u 1. i 5. razrede osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. razredima po novim kurikulumima predavat će se biologija, kemija i fizika.

Reformom će biti zahvaćeni i prvi razredi srednjih škola pa će gimnazijalci po novim kurikulumima pratiti sve predmete, a strukovnjaci hrvatski, matematiku i strani jezik. Učenike ove godine, kako su se pohvalili iz Ministarstva, očekuju nove metode poučavanja, nove metode vrednovanja, ali i novosti u ocjenjivanju.

Ipak, Druga ekonomska škola u Zagrebu poziva roditelje svojih učenika da uplate po sto kuna s obrazloženjem da nisu u mogućnosti održavati odgovarajuću razinu obrazovanja.

Obavijest stoji na službenim web stranicama škole, a potpisuje je ravnateljica škole Ana Naletilić. U njoj se navodi da se radi o “participaciji u povećanim troškovima obrazovanja”. Učenici prvih razreda, navodi se dalje, platili su je prilikom upisa, a ostali učenici je trebaju platiti do 30. rujna 2019.

Ravnateljica u drugoj obavijesti navodi da “zbog nedostatka financijskih sredstava i povećanih troškova nastavnog procesa” nisu u mogućnosti “održavati odgovarajuću razinu te je stoga Školski odbor, uz suglasnost osnivača (Gradskog ureda za obrazovanje), donio odluku o uvođenju participacije od 100,00 kuna godišnje po učeniku”. Novac će, tvrdi se u obavijesti roditeljima, biti potrošen namjenski.

“Žao nam je zbog nepopularne mjere, ali zbog održavanja nastave i mi smo, kao i druge škole, bili prisiljeni uvesti participaciju”, stoji u obavijesti”, prenosi Index dodajući kako je suglasnost za ovaj potez dao Gradski ured za obrazovanje.

Komentiraj