U zagrebačkoj Areni otvoren sajam InDizajn

Sajam InDizajn – Festival modernog doma, koji donosi nove trendove u uređenju interijera domaćih i inozemnih dizajnera, radionice, humanitarnu akciju i izložbu mladih likovnih umjetnika, otvoren je u četvrtak u Areni Zagreb.

Na pet tisuća četvornih metara zagrebačke Arene izlaže više od 80 izlagača sa svih područja opremanja interijera, od dekoracija i namještaja po mjeri do gradivnih materijala.

Prvi dan festivala, koji traje do nedjelje, održava se i  predavanje “Od vertikalne šume do šumskog grada: novi modeli održivog urbanizma” talijanskog arhitekta Stefana Boerija, jednog od zvučnijih imena svjetske arhitektonske scene.

Boeri, sveučilišni profesor i vlasnik arhitektonskog studija, autor je impresivne Vertikalne šume u Milanu, koncepta koji se sastoji od dva nebodera s luksuznim stanovima i terasama sa ‘živim’ drvećem.

Projektirao je stadione, šoping centre, neke od najluksuznijih vila na svijetu, no najviše je zamijećen po inovativnom projektu ‘Bosco verticale’ kojim u gradove i urbane sredine vraća zelenilo – u milanskom slučaju to je oko 10 tisuća četvornih metara vegetacije.

U svom radu zagovara zaštitu i povećanje zelenih površina u gradu, stvaranje novih parkova i vrtova, pretvaranje gradskih krovova u travnjake i povrtnjake, zidova i urbanih barijera u zelene fasade, a urbanih praznina i dvorišta u zelene oaze.

Uz njega na sajmu sa svojim recentnim radovima gostuju i drugi istaknuti predstavnici dizajna i arhitekture, AKSL arhitekti, beogradski studio OBE te domaći 2A i Studio Abstracto.

Uz tvrtke na sajmu se predstavljaju mladi umjetnici i hrvatski kreativci

Predstavnici hrvatske kreativne industrije, produkt dizajneri i mali obrtnici,  svoje proizvode za dekoraciju doma predstavljaju u sklopu Bazara, koji je i najživahniji dio sajma.

Ove godine sudjeluje šesnaest kreativaca,  akademska slikarica Mirna Sišul obilježava 20 godina umjetničkog stvaralaštva,  brend Why knot se prezentira s proizvodima nastalima u tehnikama heklanja, makramea i pletenja, Rikard Rovan Savelli s proizvodima od papira, dizajneri WallWare s  jedinstvenim tanjurima.

Predmete od kamena izložilo je  Klesarstvo Marinović, Valentina Šeb – brend Odeata nastupa s posuđem Lillipop design, Tabushi, a Kote living himmelije, finski ornament od slamnatih grančica.

Afirmacijski zid predstavlja svoje poticajne zidne naljepnice, a tu su još Team Tree, Gita lampe te Poppy’s Happy Place.

Kreacije inspirirane biljem predstavit će brendovi Shamai Grin i Verka, vlasnicima kućnih ljubimaca bit će zanimljiv Pawsome, a ljubiteljima industrijskog dizajna Kut na kvadrat.

Ove godine se na Bazaru predstavlja i ustanova za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor, s rukotvorinama od punog drva, kao što su igračke i namještaj te ručno izrađenim i oslikanim šatorima.

Prvi put izvan prostora Akademije likovnih umjetnosti na sajmu je postavljena Cash & Carry kupovna izložba s radovima studenata Akademije likovnih umjetnosti. Studenti će od svakog prodanog rada određeni postotak sredstava izdvojiti u humanitarne svrhe.

Sajam humanitarno djeluje i u svojoj prvoj suradnji s Udrugom žena Nismo same,  kojoj će se namijeniti sredstva s “Humanitarnog buvljaka s poznatima“, na kojemu će se prodavati osobni predmeti hrvatskih celebrityja, njihove dizajnerske haljine, torbice, autorske knjige i drugo.

Tijekom sajma održavat će se i nekoliko radionica – uz Teu Radić iz Terra Ceramice posjetitelji će moći saznati ponešto o izradi tapiserije, uz Voonu, umjetnicu koja se nedavno predstavila u javnom prostoru na zagrebačkoj manifestaciji Okolo, doznati sve o biljkama uz Dnevnu dozu biljaka, a uz Korneliju Benyovski Šoštarić, TV vrtlaricu, naučiti izrađivati kokedame.

Za najmlađe su pripremljene i likovne radionice pod vodstvom studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, a za njih je i organiziran poseban kutak za igranje.

Mirjana Mikulec, organizatorica sajma rekla je kako se i ove godine više od 80 izlagača predstavlja sa svojim novitetima, te vjeruje da će ih iduće godine biti i više.

U ime Grada Zagreba sajam je otvorila Tatjana Operta, a riječi potpore uputila je organizatorima i Jagoda Divić iz Hrvatske gospodarske komore, istaknuvši kako je s promocijom hrvatskoga produkt dizajna taj sajam važan i za hrvatsko gospodarstvo.

Komentiraj