U Zagreb stiže više od dvije tisuće sudionika Kongresa EPP-a

U Zagrebu se od utorka do četvrtka održava izborni kongres Europske pučke stranke (EPP).

Na 26. kongresu pučana i prvom u Hrvatskoj, očekuje se više od dvije tisuće sudionika. Na skup stiže više šefova država i vlada, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel i najviši europski dužnosnici iz redova EPP-a, te odlazeći predsjednik i nova predsjednica EK-a Jean Paul Juncker i Ursula von der Layen.

Osim predsjednika EPP-a, izaslanici će izabrati deset potpredsjednika te glavnog tajnika i rizničara. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), najjača stranka vladajuće koalicije, nije nikoga kandidirala za te dužnosti.

U utorak se u hotelu Sheraton u Zagrebu održava sjednica Predsjedništva EPP-a te Skupština.

U okviru Kongresa Europske pučke stranke predsjednik Vlade Andrej Plenković održat će niz bilateralnih sastanaka. Tako će se u utorak, među ostalima, susresti i s predsjednikom Europskoga vijeća Donaldom Tuskom.

Iako ga je EPP najavio na svojim internetskim stranicama, od dolaska na kongres prošlog je tjedna odustao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić čija je Srpska napredna stranka (SNS) pridružena članica EPP-a.

Na taj se potez odlučio zbog žestokih reakcija ratnih veterana i dijela oporbe koji nekadašnjeg ultranacionalista i dužnosnika Miloševićeva režima optužuju da skriva istinu o nestalima u agresiji JNA i srpskih paravojski na Hrvatsku 1990-tih.

Dio sastanaka po prvotnom se planu trebao odvijati u Saboru, ali od toga se odustalo nakon kritika oporbe da se iznajmljivanjem parlamenta jednoj stranci ruši dostojanstvo predstavničkog tijela građana. “Nismo željeli da se piše samo o tome i da ta tema zasjeni tako važan skup”, rekao je izvor iz vladajuće stranke.

Tusk u Zagrebu postaje novi predsjednik europskih pučana

Komentiraj