U zadnja dva dana u Indiji 78 mrtvih od vrućine

Ekstremne vrućine u Biharu, na sjeveru Indije, odnijele su 78 života u zadnjih 48 sati, pokazuje novo izvješće vlasti koje su za neka mjesta uvele zabranu izlaska iz kuće.

Gotovo 130 ljudi je primljeno u bolnicu zbog ekstremnih temperatura koje su ovih dana na tom području bile oko 45 Celzijevih stupnjeva. Većina žrtava su bile osobe iznad 50 godina.

U prethodnom izvješću objavljenom u nedjelju spominjao se podatak o pedesetak mrtvih.

Čelnici okruga Gayje koja je najteže pogođena, zabranili su stanovnicima da izlaze ako to nije prijeko potrebno. Gradilišta i svi poslovi na otvorenom zabranjeni su između 11.00 i 16.00 sati.

Toplinski udar nastaje kod duljeg izlaganja suncu i tjelesnih napora na višim temperaturama. Žrtve mogu imati groznicu i mučninu i povraćati.

Dnevnu temperaturu iznad 40 Celzijevih stupnjeva indijska meteorološka služba smatra ekstremnom vrućinom. Indija je ove godine imala 32 takva dana, što je tek jedan manje nego u 1988. kada su zabilježene najviše temperature.

U Biharu je istodobno sto djece umrlo od početka mjeseca od akutnog encefalitisa na području poznatom po uzgoju ličija. Osamdeset ih je umrlo u javnoj sveučilišnoj bolnici u Muzaffarpuru a 15 u privanoj bolnici, rekao je za AFP čenik zdravstvene službe Ashok Kumar Singh.

Slični slučajevi se bilježe svake godine na tom području od svibnja do srpnja, u vrijeme berbe ličija pa ih znanstvenici  povezuju s otrovnom tvari koje ima u tom sočnom i slatkastom voću.

Slučajevi smrtonosnog encefalitisa događaju se i u dijelovima Vijetnama i Bangladeša gdje se uzgaja liči. G. 2014. od te je bolesti u Muzaffapuru i okolici umro rekordan broj, 150 ljudi.

Znanstvena istraživanja pokazuju da su smrti povezane sa sjemenkama ličija koje utječu na proizvodnju glukoze u tijelu i uzrokuju hipoglikemiju.

Komentiraj