U vode Hong Konga vratili se ugroženi dupini

 

Broj indopacifičkih grbavih dupina porastao je u vodama Hong Konga kao rezultat smanjene gustoće trajektnog prometovanja zbog pandemije koronavirusa, što je ovoj ugroženoj vrsti sisavaca omogućilo oporavak, kažu znanstvenici.

Znanstvenica Lindsay Porter sa Sveučilišta St. Andrews rekla je da se ova vrsta sisavaca, poznata i po nazivu kineski bijeli dupin i ružičasti dupin, postupno vraća u područje delte rijeke Pearl koje su obično izbjegavali zbog brojnih trajekata koji povezuju Hong Kong i Makao.

U spomenutom je području broj dupina od ožujka, kada je obustavljen trajektni promet, porastao i do 30 posto, što je znanstvenicima omogućilo rijetku prigodu da prouče na koji način podvodna buka utječe na njihovo ponašanje, rekla je Porter.

“Ovo područje, koje je ranije bilo jedno od najprometnijih vodenih putova Hong Konga, sada je vrlo mirno”, rekla je znanstvenica, koja već trideset godina proučava dupine iz područja oko Hong Konga.

Iz maloga gumenog čamca Porter i članovi njezina tima spuštaju mikrofone u more i dronovima prate kretanje dupina.

Njihovo istraživanje ukazuje na to da su se dupini prilagodili mirnome okruženju brže nego što su znanstvenici očekivali, a njihova će se populacija vjerojatno dodatno oporaviti čim se uklone slični izvori stresa, smatra Porter.

Vjeruje da u području cijeloga ušća rijeke Pearl trenutačno obitava oko 2000 indopacifičkih grbavih dupina.

Istraživanje vlasti Hong Konga iz 2019. pokazalo je da je u vode oko azijskoga financijskog središta tada uplovilo samo oko 52 dupina, no Porter vjeruje da je stvarni broj možda ipak nešto veći.

“Ponekad mi se čini da zapravo proučavamo polagano propadanje ove populacije sisavaca, što nama znanstvenicima teško pada. No čak i ako ne uspijemo spriječiti smanjenje broja ove vrste dupina, naše će istraživanje možda pomoći opstanku drugih vrsta dupina u nekim drugim dijelovima oceana”, rekla je.

Vlasti Hong Konga koje vode računa o očuvanju dupina, planiraju otvoriti više morskih parkova u kojima bi brodski promet bio ograničen, ali ne i potpuno zabranjen. U trima od navedenih područja dupini rado borave.

Članovi grupe WWF Hong Kong i Porter smatraju da su takve mjere sasvim neadekvatne jer dupinima i dalje prijeti opasnost od sudara s trajektima dok plivaju zaštićenim područjima.

Komentiraj