U VLADI PREDSTAVLJEN ANDRIJA: Beroš: “Ovo je naš način da dođemo do građana”

U Banskim dvorima u utorak je održano predstavljanje prvog digitalnog asistenta u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj, Andrije.

Andrija je ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. Izgrađen je na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT tvrtke Infobip.

“Činilo nam se da je to ime najprimjerenije. Ideja je da najprije pomogne zdravstvenim djelartnicima. Funkcionirat ce preko chatbota na koronavirus.hr i na Whatsappuu pod imenom Andrija”, rekao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i dodao kako će se pomoću Andrije moći napraviti samoprocjena simptoma.

Kako je naglašeno na predstavljanju, Andrija će pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije COVID-19. U vremenu kada su liječnici opterećeniji nego inače, digitalni asistent može dovoljno brzo i učinkovito građanima pružiti aktualne informacije i preporuke.

Andriji se građani mogu javiti putem WhatsAppa slanjem ključne riječi Pozdrav na broj +385 99 775 3049 koji je potrebno najprije spremiti u imenik. Servis se može aktivirati i Andrijinoj službenoj stranici www.andrija.ai, kao i na službenoj stranici Vlade za borbu protiv koronavirusa www.koronavirus.hr.

Epidemiolog Branko Kolarić kazao je kako su do Andrije došli gledajući dobru praksu drugih zemalja.

“Gledali smo druge zemlje poput Singapura ili Koreje koje su razvile digitalne platforme za komunikaciju s vladom i liječnicima. Okupili smo ekipu i evo, razvijen je Andrija. Kad je stvarno krenula epidemija, gledao sam svoje kolege koji su odgovarali na stotine poziva, a ova platforma može odgovarati na desetke tisuća upita”, rekao je Kolarić.

“Kad razgovaramo je li bolje razgovarati s liječnikom ili digitalnim asistentom, ali naravno da je bolje da ljudi dobiju pomoć prije. Nemojte biti prekritični prema Andriji na početku, on je još mlad. Napravili smo ga osjetljivijeg u početku pa će slati obiteljskim liječnicima i one koji imaju slabije simptome”, dodao je.

Okupljenima se obratio i ministar zdravstva Vili Beroš.”Uz ono naše glavno oružje, a to su Vladine mjere i mjere Stožera, razmišljali smo i kako upotrijebiti i neke druge kanale. Rekli smo i ponavljamo, mjere mogu postojati, ali ako se svi mi ne pridržavamo istih, rezultati će izostati. Ovo je naš način da dođemo do građana, pogotovo mladih generacija te da im naznačimo važnost odgovornog ponašanja”, rekao je ministar.

Dodao je da Andrija ne nudi samo unificirane odgovore, već nudi i personalizirane odgovore. “On će vam omogućiti da telefonski kontaktirate epidemiologa ili svog liječnika obiteljske medicine”, kazao je Beroš.

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof.dr.sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Andriji se građani mogu javiti putem WhatsAppa slanjem ključne riječi Pozdrav na broj +385 99 775 3049 koji je potrebno najprije spremiti u imenik. Servis se može aktivirati i Andrijinoj službenoj stranici www.andrija.ai, kao i na službenoj stranici Vlade za borbu protiv koronavirusa www.koronavirus.hr.

Komentiraj