U Virovitici otvoren Tehnološko-inovacijski centar vrijedan 17,5 milijuna kuna

Na prostoru bivše virovitičke vojarne u petak je svečano otvoren Tehnološko-inovacijski centar (TIC) Virovitica, znanstvena institucija u području poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije, vrijedna 17,5 milijuna kuna.

Nositelj projekta, realiziran iz Europskog fonda za regionalni razvoj je  Virovitičko-podravska županija, a partneri osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.

U TIC-u će studenti visokoobrazovnih ustanova moći odraditi dio prakse, diplomska i doktorska istraživanja.

Naša je vizija postati referentno istraživačko mjesto u Slavoniji i cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj. Djelovanje smo usmjerila na prehrambeno-tehnološki i poljoprivredni odjel s odsjecima za mlijeko, med i ljekovito bilje. Osim znanstvene zajednice koristi će imati poljoprivrednici, a dugoročni cilj je razvoj poljoprivrede i gospodarstva“, istaknula je ravnateljicu TIC-a Ivana Nemet.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović rekao je da će Tehnološko-inovacijski centar konkretnoj pomagati poljoprivrednicima i omogućit im konkurentnu proizvodnju.

„Laboratorijskom opremom imat će priliku unaprijediti svoje proizvode koji će lakše naći put do tržišta. Dugoročno, cilj je proširiti djelatnosti na vinarstvo i voćarstvo“, rekao je Andrović.

Dekan Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. dr. Jurislav Babić istaknuo je zajedničke napore na realizaciji projekta.

„Moderan multifunkcionalni objekt, opremljen suvremenom istraživačkom opremom i laboratorijima pružaju odlične uvjete za istraživanja u području poljoprivrede i prehrambene industrije“, rekao je dekan Babić.

Komentiraj