U vikend akciji policije utvrđeno 4405 prometnih prekršaja, najviše onih koji voze pijani i brže od dozvoljenog

Ravnateljstvo policije je objavilo rezultate pojačanog nadzora prometa za prethodni vikend. Policija je tako nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja kao što su alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršaji motociklista.

Zabilježena su ukupno 4.405 prekršaja od kojih je:

– 263 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, prilikom čega je najveća koncentracija alkohola od 3,57 g/kg izmjerena na području PU brodsko – posavske,

– 1.880 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU karlovačke i to 209 km/h,

– 518 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te

– 232 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najviše pijanih vozača je prometovalo cestama splitsko-dalmatinske i to njih 46, dok se najbrže vozilo bjelovarsko-bilogorskoj gdje je evidentiran 201 prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine. Na području PU splitsko-dalmatinske evidentiran je čak 151 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, a na istom području zabilježen je i najveći broj prometnih prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje i to 42.

Velik pad broja smrtnih slučajeva u odnosu na zadnje dvije godine

Iz prikupljenih podataka vidljivo je da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina (71 takav prekršaj), dok je najčešća izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg.

U razdoblju od  05. do 07. veljače na hrvatskim cestama dogodile su se 52 prometne nesreće s nastradalim osobama. U jednoj od njih smrtno je stradala jedna osoba, dok je u ostalim nesrećama ozlijeđeno ukupno 59 sudionika.

U siječnju 2021. godine, u prometu na cestama, smrtno je stradalo 13 osoba, a što je 40,9% odnosno 9 osoba manje nego u 2019. godini i 43,5% manje odnosno 10 osoba nego u 2020. godini.

Komentiraj