EPA/RAYNER PENA

U Venezuelu stigla prva isporuka humanitarne pomoći Crvenog križa

Prva isporuka Crvenog križa stigla je u utorak u Caracas i bit će raspodijeljena bolnicama u kojima vladaju kronične nestašice, a humanitarna pomoć u središtu je borbe između predsjednika Nicolasa Madura i njegova protivnika Juana Guaidoa koji se proglasio predsjednikom i podržavaju ga zapadne zemlje.
“Odgovorno vam objavljujemo da je prva isporuka humanitarne pomoći Crvenog križa stigla u Venezuelu”, rekao je Mario Villarroel, predsjednik venezuelskog Crvenog križa u video snimci u zračnoj luci Simon-Bolivar u Caracasu.
Kutije medicinske opreme i lijekova obilježene kraticom Međunarodnog pokreta Crveni križ i Crveni polumjesec su istovarene iz zrakoplova u kamione. Bit će raspodijeljene raznim bolnicama zemlje, dodao je Villarroel.
Česti prekidi električne energije onemogućavaju upotrebu aparata za dijalizu i skenera.
Prema podacima Ujedinjenih naroda, četvrtini od 30 milijuna Venezuelaca treba hitna pomoć. Prema izvješću organizacije, oko 3,7 milijuna osoba pothranjeno je i najmanje 22 posto djece mlađe od 5 godina kronično je neishranjeno.
Krajem ožujka Međunarodni savez Crvenog križa naveo je da je spreman od polovice travnja rasporediti pomoć za 650.000 osoba.
Venezuelski Crveni križ želi izbjeći svako politiziranje uspjeha humanitarne pomoći u utorak, rekao je Villarroel.
To će biti jako teško jer je humanitarna pomoć u središtu političke borbe između predsjednika Nicolasa Madura i oporbenog vođe Juana Guaida koji se za privremenog predsjednika proglasio 23. siječnja. Guaidoa je od tada priznalo pedesetak zemalja, među kojima su Sjedinjene Države.
 

Komentiraj